Lietuvos kultūros atašė JAV perkeliama į Niujorką

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pritarė, kad Lietuvos kultūros atašė reziduotų ne Vašingtone, o Niujorke.

Kultūros ministerijos siūlymu nutarta įsteigti kultūros atašė pareigybę Lietuvos generaliniame konsulate Niujorke ir panaikinti tokią pareigybę diplomatinėje atstovybėje Vašingtone.

„Vašingtonas – politinė sostinė šalies, kurioje kultūros sritis federaliniu lygiu neadministruojama ir nedotuojama, o Niujorkas – pasaulio kultūros ir meno rinkos sostinė, joje kotiruojama kultūros produkcija įgauna pasaulio mastu kotiruojamos produkcijos statusą. Racionaliausias kelias Lietuvos kultūros sklaidai ir įsitvirtinimui JAV – per pristatymą ir įsitvirtinimą Niujorko meno rinkoje. Šiuo tikslu būtina nuosekli ir aktyvi veikla Niujorko meno scenoje, kurioje įsitvirtinti yra daugelio šalių siekiamybė“, – teigia ministerija.

Anot jos, Niujorke yra įsikūrusios stambiausios ir svarbiausios kultūros institucijos – kultūros reiškinius pasaulio mastu formuojantys, pristatantys ir įtvirtinantys muziejai, komercinės galerijos, koncertinės įstaigos, muzikos, teatro, šokio agentūros ir prodiuserių kompanijos, leidybos ir žiniasklaidos įmonės, kino ir televizijos industrijos atstovybės. Niujorke reziduoja ir pagrindiniai kultūros industrijos lobistai, investuotojai ir kultūros mecenatai.

Kaip svarbi aplinkybė minima ir tai, kad Niujorke gyvena bei kuria JAV meno scenoje įsitvirtinę Lietuvos menininkai Žilvinas Kempinas, Kes Zapkus, Aidas Bareikis, Julius Ludavičius, Ieva Mediodia, režisieriai Jonas Mekas, Vincas Sruoginis, muzikai Gabrielius Alekna, Žibuoklė Martinaitytė ir kiti. Niujorke veikia lietuviškos organizacijos – Susivienijimas lietuvių Amerikoje, Tautos fondas, galerija SLA 307 ir kitos.

Ministerija taip pat primena, kad Niujorke būtų naudinga palaikyti tiesioginius ryšius su Žydų mokslinių tyrimų institutu (YIVO). Šiuo metu institutas su Lietuvos valstybės centriniu archyvu ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka vykdo septynių mėnesių trukmės projektą, kurio tikslas – išsaugoti, suskaitmeninti ir specialiame interneto portale virtualiai sujungti Vilniuje prieš karą veikusio YIVO archyvus, šiuo metu saugomus Vilniuje ir Niujorke bei atkurti skaitmeninėje erdvėje Strašūno Vilniaus biblioteką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių