Lietuvos kultūriniame gyvenime - naujas proveržis

Kultūrinio gyvenimo Lietuvoje iniciatyvą į savo rankas ima "Naujoji muzikų karta". Sukvietę profesionalus iš užsienio į tarptautinį festivalį dešimčiai dienų Vilnių jie pavers vasaros muzikos sostine.

Išsipildžiusi svajonė

Liepos 7-16 dienomis Vilniuje "Šokio teatre" (T.Kosciuškos g. 11) kasdien skambės klasikinė ir džiazo muzika, kurią atliks perspektyvūs jaunosios kartos muzikantai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Austrijos, Ukrainos, Rusijos, Olandijos ir kitų šalių, jau spėję pelnyti muzikos gerbėjų visame pasaulyje simpatijas. Taip išsipildys viena iš festivalio idėjos autoriaus, sparčiai pasaulio scenas užkariaujančio lietuvių pianisto Kasparo Uinsko svajonių.

"Kai man teko mokytis užsienyje arba dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, svajodavau, kad kada nors tokie renginiai vyks ir Lietuvoje. Mes norime suburti jaunąją kartą muzikantų, kurie galėtų bendrauti tiek tarpusavyje, tiek su klausytojais, kad šis festivalis būtų tarsi kunkuliuojantis katilas, kuris visus juos kartu įtrauktų", – entuziastingai kalbėjo festivalio sumanytojas.

Jo paties vaikystėje vieni ryškiausių su būsimąja profesija susijusių prisiminimų buvo retų muzikos įrašų klausymas arba koncertų lankymas. "Mano karta dar buvo ta ant ribos, kuri dar prisimena sovietmetį, kai buvome labai atriboti nuo viso pasaulio. Jei mano laikais būtų vykę kas nors panašaus, aš būčiau skraidęs kaip ant sparnų", – prisipažino K.Uinskas.

Festivalio programą sudaro įvairūs kūriniai, pradedant sudėtingiausiais klasikiniais kūriniais fortepijonui, smuikui ar bajanui (rusiškai armonikai) ar džiazo kūrinių gitarai. K.Uinskas neslepia, kad taip nori pritraukti kuo daugiau žmonių. Net ir tų, kuriems iki šiol klasikinė muzika neatrodė artima. "Galiu užtikrinti, kad visi kūriniai bus atliekami aukščiausiu lygiu", – pažadėjo jis.

Meistriškumo pamokos

Festivalio metu muzikos mėgėjai vakarais galės mėgautis koncertais, o dienomis dalyvauti meistriškumo pamokose ar tiesiog jas stebėti. Žinoma, tai aktualiausia siejantiems savo gyvenimą su muzika – ją studijuojantiems, besimokantiems muzikos mokyklose ar savarankiškai. Jie turės unikalią galimybę pasimokyti iš žmonių, jau atradusių savo sėkmės formulę.

K.Uinskas įsitikinęs, kad šios pamokos gali būti įdomios ir tiems, kurie muzikos mėgsta tik klausytis. "Čia galima palyginti su filmu. Vienas dalykas yra žiūrėti jį kino teatre ir visai kitas, tai tave įsileidžia į filmavimo aikštelės užkulisius, kur gali matyti, kaip vyksta visas procesas. Kai mokiausi užsienyje (K.Uinskas studijavo Varšuvos F.Chopino muzikos akademijoje ir garsiojoje menų mokykloje "The Juilliard School" Niujorke), į tokius renginius visuomet susirinkdavo daug smalsaujančių", – pasakojo jis.

Padėjo internetas

Festivalį organizuojanti koncertinė organizacija "Naujoji muzikų karta" į Lietuvos kultūrinį gyvenimą įnešė šiuolaikiškumo dvasios. Jos atstovai atvirai sako, kad didžiąją dalį festivalio dalyvių rado tiesiog populiariame interneto tinkle "youtube". "Patikėkite, muzikantams tai yra tikras lobynas, kai gali pamatyti koncerto įrašą iš bet kurio pasaulio kampelio", – sakė K.Uinskas.

Vienas iš didžiausių šio tinklo atradimų – gitaristas Wim den Herder, 26-erių metų olandas, išgarsėjęs gitara atlikdamas žymiausio džiazo pianisto Oscaro Pitersono improvizacijų perdirbimus. Muzikantas groja vadinamuoju "picking" stiliumi, kuris leidžią sudaryti įspūdį lyg vienu metu grotų kelios gitaros, o pasaulinės džiazo žvaigždės už šį talentą jį tituluoja gitaros genijumi.

Akstiną imtis festivalio organizavimo taip pat davė internetas. "Socialiniame tinkle gavau žinutę iš lietuvės, studijuojančios Barselonoje. Ji pasakojo, kaip prie jos, sužinoję, kad ji lietuvė, priėjo keli užsieniečiai ir paklausė, ar ji žino, apie tokią "Naująją muzikų kartą", pradėjusią veikti Lietuvoje. Man tai tikrai buvo labai malonu ir patvirtino, kad toks festivalis tikrai reikalingas", – pasakojo pianistas.

Lietuvai festivalyje atstovaus pats K.Uinskas bei kitas jaunosios kartos lietuvių pianistas, kaip solistas nuolat koncertuojantis Lietuvos, Europos ir JAV koncertų salėse, Aidas Puodžiukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių