Lietuvoje – švedų džiazo ikona G. Carling

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą atvyksta sensacingoji švedų džiazo atlikėja Gunhild Carling. Unikali džiazo muzikantė ir multiinstrumentalistė per metus apkeliauja šimtus salių, klausytojams palikdama nepakartojamą įspūdį.

Džiazas ir teatras, vodevilio triukai ir šokis, dainavimas ir muzikavimas vienu metu keliais instrumentais. Ekspresyvi, žaisminga, nenuspėjama, komiška, dinamiška ir iki detalių profesionali. Tokį švedų džiazo muzikantės portretą būtų galima pristatyti jos koncertą besirenkančiai auditorijai.

G. Carling įsiminė klausytojai Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Ispanijoje, Brazilijoje, Peru, Argentinoje, Malaizijoje, Pietų Korėjoje ir žymiajame JAV klube „Birdland“ ar atvirose Niujorko Centrinio parko koncertų aikštėse. Gunhild biografijoje ir koncertas Švedijos karaliui Karlui XVI-jam, kuriam septyniasdešimtmečio iškilmių proga ji koncertavo Karališkuosiuose rūmuose.

Kai groju trimitu, galvoje girdžiu Louisą Armstrongą.

Švedų džiazo sensacija prisipažįsta, kad niekada muzikos nesimokė mokykloje, tačiau jos buvo pilni namai – nuo būgnų iki trimito ir trombono. „Mūsų namuose visada buvo visko: cirkas, vodeviliai, vaidyba“ – prisiminimais apie namų dvasią dalinasi atlikėja. Vulkaninio temperamento muzikantė kuria, dainuoja, groja trombonu, lūpine armonikėle, trimitu, arfa, dūdmaišiu, fleita, bandža, fortepijonu ir nuolat jaučia troškulį atsinaujinti. Todėl, tikėtina, kad koncerto metu atlikėja atvers mums dar nežinomas ir netikėtas savo galimybes, koncertą pakeldama iki svaiginančio šou. Švedų svingo karaliene tituluojama G. Carling atvirauja, kad instrumentas visada su ja, todėl galinti groti bet kur.

Nuo septynių metų muzikuojanti, Gothenburge gimusi ir augusi džiazo ikona savo atlikėjišką veiklą įkrauna praeityje garsių muzikantų istorijomis bei patirtimis. G. Carling stilių galima pavadinti moderniuoju svingu, atliekamu su Louis‘ui Armstrong‘ui būdinga charizma. Jos muzikos muzikos herojai, stiliaus pojūčio ir technikos kelrodžiai yra Duke Ellington, Louis Armstrong, Billie Holiday, Lester Young, Coleman Hawkins, Bix Beiderbecke, Harpo Marx, Claude Debussy ir Maurice Ravel. „Kai groju trimitu, galvoje girdžiu Louisą Armstrongą,“ - sako Gunhild. Scenos žvaigždė dažnai užsimena, kad būtų įdomu akies krašteliu žvilgtelėti į buvusią epochą, tačiau kartu tuoj pat prasitaria, kad jai geresni laikai  yra šie, dabartiniai.

Visi G. Carling pasirodymai unikalūs, akustiniai, trykštantys entuziazmu ir pozityvia nuotaika. Savo šalyje ji vadinama nacionaliniu lobiu ir moterimi – orkestru, stebuklinga dama. Puošnus ir pagal kiekvieną šou programą pritaikytas atlikėjos sceninis įvaizdis –  blizgantys, 20-uosius ar 50-uosius metus menantys kostiumai klausytojams uždega dar stipresnius ir emociškai įtaigesnius energijos blyksnius koncertų metu.

Užburiantį, pulsuojantį energija šou G. Carling surengs kartu su Kauno bigbendu. Šis kolektyvas ne kartą klausytojams pristatė aukščiausios prabos žvaigždes.  Jukka Linkola, Eero Koivistoinen (Suomija), Barbara Dennerlein (Vokietija), Daniel Messina (Argentina), Frank Mantooth, Randy Brecker, Jiggs Whigham (JAV), Arkadij Šilkloper (Rusija), Henk Meutgeert (Olandija), Richard Galliano (Prancūzija), Lasse Lindgren (Švedija), Bob Mintzer (JAV) ir kiti džiazo, estrados ir pop atlikėjai įrašyti į Kauno bigbendo koncertinės veiklos metraštį.

G. Carling ir Kauno bigbendo programos „Swing OUT!” koncertai vyks Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje lapkričio 3 – 5 d. Bilietus platina bilietai.lt Organizatorius: koncertinė įstaiga „Kauno santaka“.

Niekada nepasisotinanti muzikavimu G. Carling teigia, kad groti džiazą – tai gyventi muzikinėje svajonėje ir suteikti žmonėms laimės pojūtį. 


Šiame straipsnyje: Gunhild CarlingSwing OUT!

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių