Lietuvoje svečiuosis fenomenalus šveicarų dirigentas

  • Teksto dydis:

Gegužės 8 d. Vilniuje viešės ypatingas svečias iš Šveicarijos, kurio pasirodymai priverčia aikčioti iš nuostabos, o po jų – sukelti ovacijų audrą.

Fenomenalus dirigentas Johannesas Schlaeflis yra itin laukiamas net ir labiausiai muzikinių naujienų išlepintose salėse, o semtis dirigavimo paslapčių pas jį važiuoja viso pasaulio studentai. Tai vienas įsimintiniausių pavasario koncertų Šv. Kotrynos bažnyčioje, kur J. Schlaeflis pirmą kartą pasirodys drauge su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru.

Šio batutos meistro rankose orkestras virsta tobulai suderintu instrumentu, atskleidžiančiu pačią muzikos esmę, o pasirodymų su juo laukia žymiausi pasaulio kolektyvai. Ypatingai vertinamas J. Schlaeflio indėlis ugdant jaunuosius dirigentus. Jį pelnytai galima vadinti vienu geidžiamiausių pedagogų – jaunųjų atlikėjų, siekiančių patobulinti savo įgūdžius su maestro sąrašai įprastai sudaromi net keleriems metams į priekį.

Mokytis pas garsų meistrą garbė teko ir lietuviams. Tarp jų – mūsų šalies kultūros pasididžiavimas Mirga Gražinytė bei sparčiai į dirigentų olimpą kopianti Giedrė Šlekytė. Na, o su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru maestro susipažino 2014 m. gruodį vykusių tarptautinių jaunųjų dirigentų kursų metu Vilniuje. Kolektyvo artistai liko nepaprastai sužavėti tiek J. Schlaeflio asmenybe, tiek jo profesionalumu. Nuo to laiko užsimezgusi graži muzikinė draugystė ir kūrybinis bendradarbiavimas tęsiasi, o jos rezultatus galėsite įvertinti koncerte „Romantinės nuojautos“.

Išskirtinį pripažinimą kaip pedagogas, J. Schlaeflis pelnė vadovaudamas orkestrinio dirigavimo programai Ciuricho aukštojoje menų mokykloje. Jam pavyko produktyviai ir efektyviai apjungti pačius svarbiausius elementus – pastabumą detalėms bei atlikėjo techniką. Pasak maestro, pagrindinė užduotis – padėti studentams išgirsti savo vidinį balsą ir kuo efektyviau bei greičiau įlieti jį į bendrą orkestro veiklą.

Dėstydamas dirigavimą, J. Schlaeflis naudoja daugiaaspektį metodą: dažnai inicijuojamos visos grupės diskusijos skirtingomis temomis, mažose grupėse ar individualiai pateikiamos detalios vaizdo peržiūros, vyksta dabas su orkestru. Profesorius stengiasi skatinti jaunųjų dirigentų sąmoningumą bei kurti tokią atmosferą, kurioje studentai noriai mokytųsi vienas iš kito.

„Johannesas - puikus muzikantas ir išskirtinė asmenybė. Jis, kaip dirigavimo mokytojas, yra apdovanotas reta savybe stebėti, analizuoti bei pateikti tinkamus klausimus reikiamu metu. Jo studijos suteikė ne tik galimybę mokytis – jo dėka, šiandien esu būtent toks dirigentas, koks esu“, – sako vienas perspektyviausių jaunųjų dirigentų Patrick Lange.

Kaip kviestinis profesorius, J. Schaleflis dėstė Mančesterio Karališkajame Šiaurės muzikos koledže, Hiustono Rice universitete, Sao Paulo universitete ir kt. Kaip kviestinis dirigentas dirbo su daugeliu orkestrų, tarp kurių Indianapolio kamerinis orkestras, Ciuricho „Tonhalle“, „Della Svizzera Italiana“, Prahos filharmonijos orkestras ir daugelis kitų.

Koncertas vyks gegužės 8 d., sekmadienį, 17 val. Programoje skambės W. A. Mozarto Divertismentas F-dur, Othmaso Scheocko „Vasaros naktis“, Antonino Dvoržako „Serenada“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių