Lietuvoje – klasikinės muzikos įrašų pardavimo rekordus sumušęs N. Kennedy

  • Teksto dydis:

Kitų metų pradžioje Lietuvoje pirmą kartą koncertuos smuiko virtuozas ir Gineso rekordininkas Nigel Kennedy (Naidželas Kenedis), kuris yra visų laikų daugiausiai įrašų pardavęs klasikinės muzikos atlikėjas.

Neabejotinas talentas, charizma ir virtuozinė technika iškėlė pankiškos išvaizdos smuikininką į muzikos žvaigždžių elitą.

Būdingas perfekcionizmas

Ramus, susikaupęs ir konservatyvus – toks dažno klasikinės muzikos atlikėjo paveikslas. Tačiau to visiškai negalima pasakyti apie N. Kennedy. Ir tai ne dėl jo prekiniu ženklu tapusios pusiau pankiškos šukuosenos. Charizmatiškasis britas laužo nusistovėjusias normas ir kuria savo taisykles. Tam, kad labiau priartėtų prie savo publikos, jam ne problema koncerto metu nusiimti kaklaraištį ir švarką, o per mylimo futbolo klubo „Aston Villa“ svarbias rungtynes nutraukti pasirodymą ir įjungti mačo tiesioginę transliaciją. Jis drąsiai keičia tradicinio pasirodymo normas ir dėl to smuiko panku vadinimas atlikėjas yra be proto mėgiamas publikos.

Standartus keičia jis ir muzikos pasaulyje: perfekcionizmu ir didžiuliais reikalavimais sau pačiam pasižymintis muzikos virtuozas nuolatos ieško naujų garsų išgavimo būdų, drąsiai eksperimentuoja. Jau 25 m. jis yra vadinamas vienu reikšmingiausių pasaulio smuikininkų, o jo albumų pardavimams iki šiol niekas negali prilygti. Ant smuikininko lentynos puikuojasi „Brit award“, „ECHO“ ir kiti apdovanojimai, bet perfekcionistas sau neleidžia atsipalaiduoti nė dienos. Kasdien  jis groja pro tris valandas ir bando savo karjerai suteikti naują postūmį. N. Kennedy sugebėjimas įtikti ir klasikinę, ir populiariąją muziką mėgstančiai auditorijai padarė jį unikaliu muzikos pasaulyje ir atvėrė duris naujos kartos muzikantams.

16-ikos – Niujorko salėse

Gerbėjai ir muzikos kritikai britų smuikininką liaupsina ne tik už išskirtinę asmenybę, bet ir neabejotiną muzikinį talentą. Muzikantų šeimoje gimęs ir ramiame Braitono mieste augęs N. Kennedy iš pradžių išbandė fortepijono klavišus, tačiau paskui pradėjo griežti smuiku. Muzikanto talentas skleidėsi po truputį, o mokytis savo vardo mokykloje jam pasiūlė smuiko legenda Yehudi Menuhinas, kuris pats ir sumokėjo už jo studijas. Vėliau jis mokslus tęsė prestižinėje JAV Džiulijardo mokykloje.

Jei nebūčiau smuikininkas, tikriausiai vairuočiau taksi.

Būdamas 16-ikos jis jau koncertavo Niujorko salėse, o 1989 m. pradėjo leisti albumus. Neregėtos sėkmės sulaukė jo ir britų kamerinio orkestro įrašytas Vivaldžio „Keturių metų laikų“ albumas, sumušęs klasikinės muzikos rekordus ir vos 32 m. N. Kennedy pavertęs muzikos žvaigžde. Albumas buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip visų laikų geriausiai parduodamas klasikinės muzikos įrašas.

„Nuo šio albumo išleidimo praėjo nemažai laiko. Bet kuo toliau, su amžiumi aš jaučiuosi vis geresniu. Geresniu smuikininku, muzikantu, geriau jaučiu publiką ir savo orkestrą. Šiuo metu sugebu daugiau nei prieš 20 m. Jei nebūčiau smuikininkas, tikriausiai vairuočiau taksi. Tai puikus darbas, nes gali sutikti daugybę įdomių žmonių ir su jais pabendrauti“, – kalbėjo smuiko meistras.

Tačiau N. Kennedy, kuris groja ir violončele, nepasiriboja klasikine muzika. Jo domėjimosi lauke – džiazas, rokas ir kiti muzikos žanrai. 2005 m. jis išleido džiazo albumą. Britų smuikininkas žinomas dėl savo mėgiamo atlikėjo Džimio Hendrixo muzikos interpretacijų, bendradarbiavo su daugeliu žvaigždžių: Paulu McCartney, Sarah Brightman, Kate Bush, „The Who“, Led Zeppelin“ ir kt.

Talentas, įvairiapusiškumas, ribų laužymas – štai kas publiką įvairiose šalyse traukia į smuiko panko pasirodymus. Ilgai muzikos mėgėjų lauktą pirmą koncertą N. Kennedy surengs ir Vilniuje, kur jis ant koncertų salės „Compensa“ scenos lips sausio 26 d. 


Šiame straipsnyje: Nigel Kennedy

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių