Lietuvių instaliacija atrinkta dalyvauti festivalyje „Burning Man“

  • Teksto dydis:

„Burning man“ (lt. „Degantis žmogus“) – didžiausias pasaulyje techninės kūrybos festivalis, vykstantis Nevados dykumoje ir sukviečiantis daugiau nei 70 tūkst. dalyvių iš viso pasaulio. Šią vasarą ten ruošiasi ir lietuvių komanda, kuri pristatys meninę-techninę instaliaciją „Dance For The Dawn“ (liet. „Aušros šokis“).

Ši instaliacija yra viena iš 7 atstovaujančių Europai bei patekusi tarp 75 festivalio organizatorių finansuotų projektų. Jie atrinkti iš 550 viso pasaulio menininkų teiktų paraiškų.

Lietuvių komandos instaliacija „Aušros šokis“ – tai 4 m aukščio, 7 m pločio akis, kurios viduje sukasi 300 rankų ir formuoja hipnotizuojantį akies vyzdį.

„Aušros šokis“ – tai bendras „Burning Man LT“ ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) „LinkMenų fabriko“ komandos projektas, prie kurio inžinieriai, fotografijos bei vaizdo meistrai, dizaineriai ir studentai VGTU Kūrybiškumo ir inovacijų centre „LinkMenų fabrikas“ dirba jau 4 mėnesius.

„Šis kūrinys simbolizuoja mūsų vieningumą ir harmoniją. Saulės pasitikimas yra grįžimas prie mūsų pagoniškų šaknų ir vertybių, kurios atspindi šių metų „Burning man“ meninę temą „Radikalus ritualas“, – akcentavo „Aušros šokio“ idėjos autorius Karolis Misevičius. Jis pasakojo, kad instaliacijos idėja ir pavadinimas gimė festivalio metu dykumoje sukurtame mieste sutinkant saulėtekį.

Karolis kreipėsi į VGTU „LinkMenų fabriko“ inžinierius ir dizainerius su pasiūlymu kartu imtis projekto įgyvendinimo. „Su Karoliu susipažinome rudenį, kai kartu su Lietuvos „Burning Man“ bendruomene organizavome 300 dviračių pargabenimą iš 2016 m. festivalio vietos į Lietuvą, norėdami suteikti jiems antrą gyvenimą. Tuomet jis užsiminė apie idėją kitų metų festivaliui. Žiemą jau turėjome pirmus brėžinius, o ankstyvą pavasarį sužinojome, kad mūsų paraiška laimėjo „Burning Man Art Grant“ ir gavo dalinį finansavimą projekto įgyvendinimui“, – pasakojo vieno iš partnerių projekte – VGTU „LinkMenų fabriko“ direktoriaus pavaduotoja ir projekto „Dance For The Dawn“ komunikacijos atstovė Eglė Girdzijauskaitė.

Vykstant „Burning Man“ festivaliui, Nevados dykumoje sukuriama visa reikalinga Juodosios uolos miesto infrastruktūra, tačiau po septynių dienų daugiau kaip 70 tūkst. dalyvių kasmet pritraukiantis renginys dingsta nepalikdamas dykumoje jokio žmogaus veiklos pėdsako. Festivalio metu pristatoma tūkstančiai šiuolaikinio meno kūrinių ir instaliacijų, dalyviai atsiduoda bendruomenės dvasiai, meno projektams, saviraiškai. Renginys prasideda paskutinį rugpjūčio pirmadienį, vidurnaktį, o jo kulminacija vyksta šeštadienį po saulėlydžio, kai sudeginama didžiulė medinė žmogaus statula.

Lietuvių instaliacijos kūrėjai pripažįsta, kad darbas su šia išskirtine skulptūra jiems buvo iššūkis visomis prasmėmis. „Kad fantaziją paverstume realiu brėžiniu, brėžinį – 4 m aukščio ir 7 m pločio fiziniu kūnu, užtikrintume, kad kūrinys judėtų, atrodytų bei veiktų, kaip reikia, o tuo pačiu atlaikytų smėlio audras, temperatūros pokyčius – turėjome įveikti daug išbandymų“, – patirtimi dalinosi inžinerinei instaliacijos pusei vadovaujantis VGTU „Linkmenų fabriko“ projektų vadovas Mykolas Bistrickas.

Rugpjūčio pabaigoje lietuvių komanda keliaus iš Vilniaus į San Franciską, o tada – į Juodosios uolos dykumą. Nuvykus į vietą komanda imsis stovyklos įrengimo ir instaliacijos statymo darbų. Dalis instaliacijos – metalinė akies vyzdžio dalis – jau surinkta ir išplukdyta į JAV birželio pradžioje. Likusią dalį – medinį rėmą ir 300 besisukančių rankų – komanda surinkinės dykumoje.

Pasak instaliacijos kūrėjų, vienai iš 7 Europą atstovaujančių instaliacijų suteiktas tik dalinis finansavimas, tad projekto užbaigimui trūksta lėšų medienai, plastikinėms rankoms, detalėms, logistikai, tad visus norinčius ir galinčius prisidėti, kūrėjai kviečia užsukti į minios finansavimo platformą „Indiegogo“.

Kiekvieno prisidėjusio lauks stilinga projekto atributika, asmeniniai linkėjimai iš Juodosios uolos dykumos ir kvietimas į specialų renginį spalio mėnesį su dulkėtomis istorijomis, gyva muzika ir staigmenomis.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių