Lietuviški palydovai skrieja ant pašto ženklo

  • Teksto dydis:

Šiemet pirmąkart šalies istorijoje Lietuva į kosmosą paleido du palydovus. Šiam istoriniam įvykiui įamžinti Lietuvos paštas išleidžia naują pašto ženklą, kuris apyvartoje pasirodys jau šį šeštadienį, rugsėjo 20 dieną.

Dailininkės Evelinos Paukštytės kurtame pašto ženkle pavaizduoti abu šių metų pradžioje į kosmosą pakilę lietuviški palydovai – „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“. Naujasis pašto ženklas bus išleistas 132 tūkst. tiražu, jo nominalas – 2,90 Lt, arba 0,84 Eur.

Kartu su pašto ženklu 3 tūkst. tiražu bus išleistas ir bukletas bei du skirtingi pirmosios dienos vokai. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus bei Kauno centriniuose paštuose bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudais.

2014 m. sausio 9 d. Lietuva įsiliejo į kosminių valstybių gretas, paleisdama į kosmosą 2 pirmuosius lietuviškus palydovus „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“. Šie aplink Žemės orbitą skriejo apie pusmetį.

Palydovai rinko informaciją apie ryšio sistemas, nufotografavo Žemę, Saulę ir Mėnulį, išbandė FM retransliatorių, kurio signalą priėmė daugiau nei 20 šalių radijo mėgėjai.

Palydovui „LituanicaSAT-1“ tarptautinė radijo mėgėjų organizacija AMSAT priskyrė tarptautinį numerį „LO-78“, kuris yra skiriamas tik ryšių palydovų reikalavimus atitinkantiems palydovams.

Palydovų paleidimas yra didelis Lietuvos žingsnis dar sudėtingesnių projektų kūrimo ir plėtojimo kelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių