Lietuviški akcentai Berlyno kino festivalyje

  • Teksto dydis:

Šiandien prasidėjusiame tarptautiniame kino industrijos renginyje „Europos filmų mugė“, vykstančio Berlyno kino festivalio metu, lankytojai kviečiami užsukti į nacionalinį Lietuvos stendą. Čia bus pristatoma Lietuvos kino industrija, mokestinė lengvata kino gamybai bei naujausi lietuvių projektai.

Mugės metu vyks dviejų Lietuvos remtų ilgametražių vaidybinių filmų peržiūros užsienio kino profesionalams, o specialioje programoje „Berlinale Talents“ bus pristatytas lietuvių projektas.

Devynias dienas truksiančiame renginyje pusšimtis mūsų šalies industrijos atstovų lietuviškų filmų stende dalinsis kino naujienomis, pristatys festivalius, rinkos privalumus, projektus, dalysis patirtimi, tirs bendradarbiavimo galimybes. Taip pat kaip ir kasmet su kino profesionalais iš viso pasaulio bus dalinamasi informacija apie naujausius lietuviškus filmus. 124 kino projektai, iš jų keturiolika skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, yra aprašyti specialiame Lietuvos kino centro išleistame dvikalbiame leidinyje „Lietuviški filmai 2016 – 2017“

Specialiuose kino industrijos profesionalams skirtuose seansuose bus parodytas lietuviškas režisierės Eglės Vertelytės filmas „Stebuklas“ ir bendros Estijos, Lietuvos ir Latvijos gamybos režisieriaus Vallo Toomla filmas „Apsimetėliai“ (Estija).

Filmų kūrėjai tikisi, kad po seansų, į kuriuos kviečiami tarptautiniai kino platintojai, pardavimo agentai, festivalių programų sudarytojai bus užmegzti ryšiai su potencialiais filmų pirkėjais ir festivalių rengėjais.

„Stebuklas“ yra lietuvių kompanijos „In Script“ ir bulgarų „Geopoly Film“ bendros gamybos filmas, kurio siužetas perkelia į 1992 metus. Lietuva skendi didelėje ekonominėje krizėje – darbo nėra, bankai bankrutuoja, infliacija auga. Irena, vietinės kiaulių fermos vedėja, nesėkmingai bando išlaikyti ūkį ir savo darbininkus. Tačiau viskas pasikeičia, kai vieną dieną į kaimą atvažiuoja simpatiškas amerikietis… Filmo parengiamieji ir gamybos darbai dalinai finansuoti „Kūrybiška Europa“ MEDIA programos, Lietuvos kino centro ir Bulgarijos kino centro bei Europos kino rėmimo fondo „Eurimages”. Filmo premjera numatoma 2017 metų rudenį.

Surasti partnerių

„Filmo baigiamiesiems darbams einant į pabaigą, prasideda filmo platinimo strategijos įgyvendinimas. Rasti tarptautinį pardavimo agentą yra vienas didžiausių iššūkių. Debiutinis filmas kitokia nei anglų kalba, neturintis tarptautinės premjeros festivalyje retai užsitikrina tarptautinį atstovavimą. Esu labai laimingas, kad „Stebuklas“ nuo šiol turi tarptautinį pardavimų agentą – kompaniją „Wide“, kuri pristatys filmą festivalyje uždarų rodymų ir privačių susitikimų metu. Tai parodo filmo tarptautinį potencialą. Tikiuosi, kad renginio metu pavyks rasti festivalį tarptautinei filmo premjerai, o įvairių šalių platintojai susidomės filmo komerciniu platinimu,” – teigia filmo prodiuseris Lukas Trimonis.

Pradedantiesiems kino kūrėjams skirtame renginyje „Berlinale Talents“ dalyvaus trys lietuviai: aktorė Aistė Diržiūtė, režisierius Jonas Trukanas ir prodiuserė Gabija Siurbytė. Jų, kino projektas „Užgesus šviesoms“ yra atrinktas į „Berlinale Talents“ trumpametražių filmų vystymo programą.

Šiemet į „Berlinale Talents“ pakviesta 250 jaunų kūrėjų iš 71 pasaulio šalies. Jiems buvo pasiūlyta teikti projektus, kurie atlieptų šių metų renginio šūkiui „Courage. Against all odds“ (liet. „Drąsa. Prieš visa kas neįprasta“). Atrinktasis kino projektas „Užgesus šviesoms“ buvo pristatytas 2016 metų rudenį Vilniuje vykusiame „Baltic Pitching Forum.“

„Tikiuosi, kad šioje programoje pavyks sėkmingai pasistūmėti vystant filmo scenarijų bei surasti potencialius partnerius. Kadangi „Berlinale Talents“ dalyvauju antrąkart, tai žinau, jog tai yra renginys, kuris tiesiog labai įkvėpia nesustoti ir judėti tolyn,“ – teigia J. Trukanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių