Lietuviškas miuziklo „Paryžiaus katedra“ pastatymas – Azerbaidžane

Pasaulio klasikos vertybe pripažintas Viktoro Hugo romanas „Paryžiaus katedra“ daugelio pasaulio šalių scenose įsikūnijo fenomenalaus populiarumo sulaukusiu miuziklu.

Jau kurį laiką turime galimybę gėrėtis ir Lietuvoje pastatyta šio miuziklo koncertine versija (meno vadovas Ramūnas Marcinkus).

Lietuviškas miuziklo „Paryžiaus katedra“ koncertinis pastatymas ne tik nuolat surenka pilnas žiūrovų sales Lietuvoje. VšĮ „TV komanda“ prodiuseriams Egmontui Bžeskui ir Andriui Brokui pradėjus vykdyti bendrą Lietuvos – Azerbaidžano projektą „Kultūros sostinių dialogas“, lietuviška miuziklo koncertinė versija sulaukė pribloškiančio pasisekimo ir Azerbaidžane - šalyje, kuri atvira visoms kultūroms ir kasdien vis labiau suartėja su Europa.

Kultūrinių mainų programoje šis projektas buvo svarbus ir tuo, kad kartu su Lietuvos muzikos žvaigždėmis vienoje scenoje pasirodė ir Azerbaidžano atlikėjai bei Lenkijos šiuolaikinio baleto trupė.

„Daugelis muzikos ir teatro gerbėjų, neturėjusių galimybės atvykti pasižiūrėti spektaklių, naudojosi proga stebėti bent jau repeticijas. Pradedant nuo pirmųjų bendrų repeticijų Azerbaidžano atlikėjus ir žiūrovus stulbino neabejotinai ryškiausių Lietuvos muzikos žvaigždžių – Povilo Meškėlos, Jeronimo Miliaus, Viktoro Malinausko, Kęstučio Alčiauskio ir Deivido Norvilo meistriškumas, kuris buvo atitinkamai įvertintas Azerbaidžano pirmosios šeimos, pažangaus jaunimo, žiniasklaidos, kultūros bei meno pasaulio elito.

Azerbaidžanas – turtinga šalis, kurios žiūrovus nelengva nustebinti, tačiau lietuviams tai pavyko: profesionalus patyrusio garso režisieriaus Valdemaro Karpuškos, šviesos dailininko Mariaus Selevičiaus ir scenografo Aurimo Vosyliaus darbas įspūdingai akcentavo atlikėjų artistiškumą. „Paryžiaus Katedros“ triumfas Azerbaidžane buvo puikus atpildas už sunkų darbą ruošiantis tokiam internacionaliam pasirodymui“, - pasakoja žvaigždes į Baku sceną lydėjusi režisierė bei Lietuvos – Azerbaidžano projektų kūrybos vadovė Venesa Urbienė.

Dvi dienas prabangiausiuose Baku koncertų rūmuose istoriją apie meilę ir aistrą, blogio ir gėrio kovą, puikybės ir dorovės akistatą Azerbaidžano žiūrovai sekė sulaikę kvapą ir ovacijomis palydėdami kiekvieną nuskambėjusį kūrinį. Ir po premjeros, ir po antrojo pasirodymo ilgai plojo stovėdami ir šaukdami „bravo!“ .

Prieš premjerą scenoje pasirodę Azerbaidžano kultūros ministras Abulfasas Garajevas ir Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Kęstutis Kudzmanas įvertino šį projektą kaip ypač reikšmingą reiškinį, kuris pradėjo naują Lietuvos ir Azerbaidžano šiuolaikiško kultūrinio bendradarbiavimo etapą.


Šiame straipsnyje: Paryžiaus katedramiuziklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių