Lietuviška animacija grįžta į svarbiausią Europos animacijos festivalį

  • Teksto dydis:

Šiandien Prancūzijoje prasideda tarptautinis animacinių filmų festivalis Ansi, kuriame po kelių metų pertraukos bus parodyti du lietuviški filmai, o festivalyje ir jo metu vykstančioje mugėje dalyvaus mūsų šalies animacijos atstovai.

Konkursinei trumpametražių filmų programai yra atrinktas režisieriaus Igno Meilūno filmas „Pono Nakties laisvadienis“. 2:35 min. trukmės filme yra pasakojama apie poną, vardu Naktis, kuris nusprendžia išeiti pasivaikščioti dieną, tačiau lieka nemaloniai nustebintas šviesos ir ryškių spalvų prie kurios nėra pratęs.

Iš viso šioje kategorijoje varžosi 87 filmai iš viso pasaulio. Tai antras kartas, kai lietuviškas filmas atsiranda festivalio konkursinėje programoje. 2013 metais šioje sekcijoje buvo parodytas režisierės Redos Tomingas debiutinis filmas „Kaltė“. Filmo „Pono Nakties laisvadienis“ pristatymą finansuoja Lietuvos kino centras.

Festivalio nekonkursinėje pilno metro filmų programoje bus parodytas režisierių Anne Magnussen ir Pawel Debski animuotas dokumentinis filmas „Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas“. Bendras Lietuvos, Norvegijos ir Lenkijos filmas pasakoja apie genijų Jurgį Zauerveiną, kuris lankėsi Mažojoje Lietuvoje, mokėjo lietuviškai ir parašė antru mūsų himnu laikomą giesmę „Lietuviais esame mes gimę“. Poliglotas taip pat bendradarbiavo žymiojoje „Aušroje“ ir kituose laikraščiuose, kovodamas prieš tuometinę lietuvių germanizaciją ir tuo užsitraukė savo gimtosios, imperialistinės Vokietijos rūstybę. Filmą prodiusiuoja Lietuvos kompanija „Fralita Films“, kartu su prodiuseriais „Embla Film“ (Norvegija) ir „Fumi Studio“ (Lenkija). Filmo gamybą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras.

Festivalyje ir jo metu vykstančioje mugėje (MIFA) lankysis animacijos kūrėjai – Ignas Meilūnas, Birutė Sodeikaitė, prodiuserė Miglė Pelakauskė, animacijos festivalio „Tindirindis“ direktorius ir animatorius Valentas Aškinis, Lietuvos animacijos asociacijos vadovė ir prodiuserė Agnė Adomėnė bei animacijos ir video žaidimų festivalio organizatorė Laura Almantaitė. Čia jie dalyvaus susitikimuose, ieškos potencialių partnerių naujiems ir jau vykdomiems projektams bei dalyvaus konferencijose, projektų pristatymuose.

„Tarptautinis Annecy animacinių filmų festivalis ir mugė yra didžiausias kasmetis animacijos industrijos renginys. Lietuviškos animacijos kūrėjams tai yra strategiškai svarbiausias industrijos renginys, kuriame turime galimybę pristatyti savo naujausius animacinius projektus, užmegzti tarptautinį bendradarbiavimą, pajusti pasaulines animacijos tendencijas. Lietuvos animacijos industrija yra gana nedidelė, tačiau pastaruosius 2 metus ji labai intensyviai augo kokybiškai ir kiekybiškai ir tai galime matyti iš šiųmečių nacionalinių kino apdovanojimų, kuriuose animacijos kategorijoje yra nominuoti net 5 trumpametražiai filmai. Tokios gausos animacijos kategorijoje dar nebuvo per visą apdovanojimų „Sidabrinės gervės” istoriją,“ – teigia Agnė Adomėnė.

Ansi yra tarptautinis animacijos kino festivalis, vykstantis nuo 1985 metų. Daugiau apie festivalį – www.annecy.org.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ei

Ei portretas
O kur Lietuvoje lietuviškus animacinius filmukus būtų įmanoma pamatyti? Festivalių neskaitant? Lietuvos telekanalai tai nerodo jų kažkodėl...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių