Lietuvio juosta „Ispanų kalba suaugusiems“ keliauja po festivalius

Daugelyje festivalių jau rodytas lietuvių režisieriaus Tomo Tamošaičio meninės dokumentikos filmas „Ispanų kalba suaugusiems“ beveik tuo pat metu atrinktas į dviejų tarptautinių Lenkijos kino festivalių - „Europos kryžkelės“ (Liublinas)  ir „Tranzitas“ (Poznanė)  konkursines programas.

Daugelyje Europos šalių sėkmingai rodytas filmas „Ispanų kalba suaugusiems“ šiandien  pristatomas tarptautiniame kino festivalyje „Tranzitas“ Poznanėje.

Jau po kelių dienų režisierius filmą pristatys ir Liublino tarptautiniame kino festivalyje „Europos kryžkelės“. 10-asis tarptautinis kino festivalis „Europos kryžkelės“ Liubline  truks iki balandžio 26 d. Festivalio konkursinėje programoje varžysis 34 dokumentiniai filmai iš Vengrijos, Lenkijos, Austrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Serbijos ir kt. Europos šalių.

„Ispanų kalba suaugusiems“ -  nostalgiškas filmas, su humoru pasakojantis apie žmones, bet kokiomis aplinkybėmis neprarandančius sugebėjimo svajoti.

Ekscentriška Marija Antonija yra ispanų kalbos mokytoja. Kelis kartus per savaitę ji moko suaugusius emigrantus. Tiesa, ji pati nekalba jokia užsienio kalba ir vos gali su jais susišnekėti. Tačiau tai ne itin jaudina Mariją Antoniją. 48-erių mokytoja gyvena svajonių pasaulyje ir stengiasi įgyvendinti didžiausią savo troškimą - ji nori tapti aktore. O savo pamokas Marija Antonija paverčia teatru, kuriame jai skirtas svarbiausias vaidmuo. Nepaisant keistokos situacijos emigrantai bando pramokti ispanų kalbos ir susikurti naują, geresnį gyvenimą klaustrofobiškam miestelyje Ispanijos Pirėnų papėdėje. Bet ar tikrai visada Marija Antonija valdo situaciją, o jos mokiniai yra tokie jau vargšai emigrantai?..

Beje, prieš pradėdamas filmuoti „Ispanų kalba suaugusiems“ režisierius T.Tamošaitis pats kelis mėnesius bandė mokytis ispanų kalbos pas Mariją Antoniją. Gal todėl jam pavyko sukurti jautrų ir tikrovišką filmą, balansuojantį ties dokumentinio ir meninio kino riba.

Filmas sukurtas bendradarbiaujant su ispanų TVC, prancūzų ARTE, vokiečių ZDF ir suomių YLE.

Filmas dalyvavo „Liuksemburgas - Europos kulturos sostinė 2007“ kino programoje, tarptautiniame Huescos kino festivalyje (Ispanija), Glazgo tarptautiniame žmogaus teisių dokumentinio kino festivalyje „Documenta“ (Didžioji Britanija), Kijevo dokumentinio kino festivalyje „Docudays.ua“ (Ukraina), „Kino pavasaryje“ ir kituose festivaliuose.

Filmo scenarijus dalyvavo prestižinėje jaunųjų Europos menininkų programoje Pépinières européennes pour jeunes artistes the mapXXL Prancūzijoje ir, nugalėjęs kelis tūkstančius konkurentų, tapo laureatu.

Filmo režisierius Tomas Tamošaitis Vilniaus universitete studijavo žurnalistikos specialybę, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė aktoriaus meistriškumo studijas, vėliau baigė Europos kino koledžą Danijoje (Ebeltoft), A.Wajdos kino mokyklą Lenkijoje, dokumentinio kino meistriškumo klasę, prieš trejus metus jis dalyvavo Berlyno kino festivalio Talentų stovykloje.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių