Lietuviams pavyko išsaugoti kankinimų atminimo vietą šalia Irkutsko

Lietuvių bendruomenės atkaklumas leido išsaugoti sovietų šalia Irkutsko nukankintų tūkstančių žmonių atminimo vietą. Srities administracija, plėsdama oro uostą, ketino memorialo vietoje tiesti naują kilimo ir tupimo taką. Planų atsisakyta, lietuviams pastačius kryžių čia nužudytiems tautiečiams atminti.

Čia 1937–1938 m. vien oficialiais duomenimis sušaudyta per 15 tūkstančių įvairių tautybių žmonių. 

„NKVD šias kapines vadino gyvulių kapinėmis, skaičiuojama, kad čia sušaudyta mažiausiai 30 tūkst. žmonių, tarp jų 36 – lietuviai“, – sako žurnalistas Giedrius Vitkauskas.

Politinių represijų aukų asociacijos vadovo pavaduotojas Aleksandras Stravinskas paaiškina, kad žmones žudydavo tiesiog už tai, kad jie yra kitos tautybės, o bylą suregzdavo lengvai. Anot jo, daugiausia nužudė rusų, taip pat daug lenkų, vokiečių.

Irkutsko srities vadovai ketino čia tiesti naują šalia veikiančio oro uosto taką, memorialą panaikinti, aukų palaikus perkelti, nors dar prieš dešimtmetį ši vieta paskelbta istoriniu paminklu.

Vietos gyventojai, tautinės bendruomenės, po kelerius metus trukusios kovos su valdininkais pasiekė, kad kelių dešimčių hektarų plotas būtų patikėtas istorijos sergėtojams. Lietuvių bendruomenė kartu su lenkais ir buriatais paminklus pastatė pirmieji.

„Mus išgirdo, taką ties kitoje vietoje, ir net skyrė pinigų memorialui sutvarkyti. Manau, tai – tikrai didelė pergalė. lietuviai sako, kad oro uosto nebus, tą patvirtino ir naujasis miesto meras“, – sakė Irkutsko srities lietuvių kultūros centro „Švyturys“ pirmininkė Julija Kudirkaitė.

Vietos valdžia sutiko ne tik rekonstruoti memorialą, bet ir čia įrengti parką, pastatyti didelį paminklą su nužudytųjų pavardėmis.

„Jau parengti projektai, pagal kuriuos bus tvarkoma aplinka, statomi atminimo ženklai. Pirmiausia čia bus parkas, išsaugant viską, kas jau pastatyta – paminklus, paminklines sienas. Tikiuosi, čia bus pastatytas nedidelis muziejus, kuriame bus galima sužinoti viską apie šią vietą“, – planus dėstė Irkutsko srities istorinės atminties centro direktoriaus pavaduotojas Grigorijus Ustinovas. 

Tikimasi, kad dar šiemet bus pradėti iki šiol nežinomų palaidojimo vietų paieškos darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių