Lietuva tikisi padaryti įspūdį V. Urmana ir M. K. Čiurlioniu

Pirmininkaudama Europos Sąjungai (ES), Lietuva sieks prisistatyti kaip moderni, kurianti ir jauki šalis, trečiadienį sakė kultūrinę programą pristatę Vyriausybės atstovai.

Užsienio publikai skirtoje pirmininkavimo kultūrinėje programoje numatyti operos solistės Violetos Urmanavičiūtės-Urmanos pasirodymai, XX amžiaus pradžios dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos pristatymai.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė, kad šalies įvaizdžiui kultūrinė programa ne mažiau svarbi nei pažanga teisėkūroje.

„Labai svarbu, kad svečiai, kurie atvyks į Lietuvą, o jų atvyks labai daug, ir kitų valstybių visuomenė suprastų, kad Lietuva yra aukšto kultūros lygio, turtinga tradicijų šalis“, - žurnalistams sakė ministras.

„Niekas neatsimins Lietuvos, kaip pirmininkaujančios valstybės, pagal priimtus teisės aktus, nes jų bus daug, įvairių. Man pačiam teko Europos Parlamente dirbti - tikrai neatsimenama, kuri valstybė priėmė kokią direktyvą, reglamentą ar rekomendaciją. Bet atsimena patį pirmininkavimo faktą ir tai, kaip ta valstybė pasirodė. O valstybė save pristato pirmiausia per kultūrą“, - kalbėjo Š.Birutis.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Užsienio reikalų ministerijos Pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Andrius Grikienis sakė, kad buvo parengtos rekomendacijos, jog kultūrinėje programoje atsispindėtų „kalbėjimas vienu balsu“.

„Pasiūlėme paprasčiausiai šį kartą išryškinti, kad Lietuva yra moderni, kurianti ir jauki šalis“ , - sakė A.Grikienis.

Programoje taip pat numatyti berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ koncertai, bus pristatomi JAV gyvenančio menininko Jono Meko, kino režisieriaus Šarūno Barto darbai. Be kita ko, Briuselyje bus parodytas Oskaro Koršunovo spektaklis „Hamletas“, jaunosios kartos kūrėjos Justės Janulytės audiovizualinis spektaklis „Smėlio laikrodžiai“.

Kultūros ministerijos Tarptautinių ryšių ir Europos reikalų skyriaus Daiva Parulskienė trečiadienį žurnalistams savo ruožtu pabrėžė, kad Lietuvos menininkų darbų pristatymai įtraukti į Belgijos kultūros organizacijų rengiamų festivalių programas, kas turėtų lemti didelį matomumą.

„Kalbėdama apie šią programą norėčiau akcentuoti, kad ji buvo rengiama bendradarbiaujant tu svarbiausiomis institucijomis tiek Briuselyje, tiek Gente - tai yra menų centru “Bozar„, taip pat menų centru “Flagey„, ir ji buvo rengiama bendradarbiavimo pagrindu - tai yra bandant ne tiesiog išsipirkti galimybę prisistatyti Lietuvai, bet kad pačios organizacijos bendradarbiausų su mūsų kultūros organizacijomis bei menininkais ir pačios atsirinktų tai, ką jie nori pristatyti mūsų pirmininkavimo metu. Žinoma, tai buvo nelengvas procesas, nes kai 2011 metais prasidėjo organizaciniai darbai, su centrais buvo kalbėti tikrai nelengva, nes jie sakė, kad nežino menininkų iš Lietuvos ir nežino, ką galima būtų pristatyti“, - prisiminė ji.

Lietuva ES Tarybai pirmininkaus pusę metų nuo liepos 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
tai ministras negali dainą kokią užtraukti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių