Legendinio Gintaro kambario paieškose – nauji radiniai

Kaliningrado tyrėjai aptiko keletą radinių, pagrindžiančių teoriją, kad Gintaro kambarys vis dar gali būti palaidotas po viena miesto tvirtovių.

Ekspertai įsitikinę, kad vienas reikšmingiausių Antrojo pasaulio karo metu sugriautos tvirtovės požemiuose rastų daiktų – metalinė lentelė su vokišku užrašu „Gintaro brangenybės“. Tokios lentelės buvo tvirtinamos ant dėžių, kuriose per karą buvo laikomas gintaras iš
 
Kionigsbergo pilies muziejaus, praneša rusų naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Lentelė greičiausiai pasimetė, kai naciai gabeno dėžes per požeminį kalėjimą“, – antradienį pranešė vietos televizija.

„Žinau, kad per dabar vykdomą operaciją, kurios metu nuo nuolaužų valomi buvę įtvirtinimai, rasime kitų užuominų, kurios galėtų mus nuvesti iki tos vietos, kur šie turtai buvo saugomi, o galbūt ten tebėra ir dabar“, – teigė Kaliningrado srities paveldosaugos ekspertas Aveniras Ovsianovas.

Vokiečių ir danų menininkų sukurtą Gintaro kambarį Prūsijos karalius Friedrichas Wilhelmas I 1716 metais padovanojo Rusijos vadovui Petrui I.

Šešias tonas sveriantis dirbinys, vadinamas „aštuntuoju pasaulio stebuklu“, papuoštas gryno gintaro mozaikomis, veidrodžiais ir brangiaisiais akmenimis, buvo įrengtas Jakaterinos rūmuose netoli Sankt Peterburgo.

Antrojo pasaulinio karo metais Gintaro kambarį išplėšė naciai ir atgabeno jį į dabartinį Kaliningradą. Tačiau karo pabaigos sumaištyje Gintaro kambarys dingo.

Galiausiai atrastos ir Rusijai gražintos tik dvi nedidelės kambario dekoracijų detalės.

Netoli Sankt Peterburgo esančiuose carų rūmuose Carskoje Selo pagal išlikusius projektus atkurta Gintaro kambario dalinė kopija.


Šiame straipsnyje: gintaro kambarys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių