Lazdijuose atidaryta paroda apie tarpukario švietimą

  • Teksto dydis:

Lazdijų krašto muziejuje, kuriame tarpukariu veikė Seinų Žiburio gimnazija, atidaryta senovinių vadovėlių, mokinių dienynų, įvairių leidinių, didaktinės medžiagos, paroda.

Senojoje Seinų Žiburio gimnazijos klasėje galima susipažinti ne tik su istoriniais vadovėliais, patarimų knygelėmis mokiniams ir mokytojams, bet ir išbandyti rašyti plunksna. Muziejininkai surinko daugiau nei 100 senovinių eksponatų. Seniausias leidinys – daktaro Jono Totoraičio 1910 m. Seinuose išleista knygelė „Jaunimo globa ir jo susivienijimai“.

Pasak muziejininkų, anksčiau mokiniai krimto logikos, krašto pažinimo, lotynų kalbos mokslus –tokių dalykų dabar mokyklose nemokoma. Tarpukariu, siekiant, kad pradinį išsilavinimą Lietuvoje įgytų kuo daugiau vaikų ir tauta taptų raštinga, buvo steigiamos pradžios mokyklos, į jas dirbti kviečiami išsilavinę dvasininkai, visuomenės veikėjai, didelis dėmesys skirtas lietuviškų vadovėlių leidybai.

Gimnazijoje trejus metus gyveno ir vaikus mokė  poetė Salomėja Nėris. Muziejuje saugomos Lazdijų krašto mokytojų gyvenimų istorijos, mokinių atsiminimai, mokymosi priemonės. Galima susipažinti su retais eksponatais, pavyzdžiui, specialiais  žodynais, sudarytais Rygiškių Jono slapyvardžiu pasirašinėjusio Jono Jablonskio mūsų tautiečiams gyvenantiems Rusijoje bei Amerikoje.

Plačiau apie tai – Rūtos Lankininkaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių