Kuo nusikalto S. Nėris?

  • Teksto dydis:

Salomėja Nėris neabejotinai turėjo talentą, tačiau ir talentingi žmonės klysta, sako istorikas Tomas Baranauskas. Pasak jo, poetė kolaboravo su Sovietų Sąjunga.

LRT radijo klausytojas Virginijus iš Raseinių domisi poetės S. Nėries praeitimi.

„Įdomu, kodėl S. Nėrį taip niekina, kad ji buvo pakviesta į suvažiavimą ir pan. Ką blogo ji padarė? S. Nėris buvo puiki poetė, man labai patiko ir visiems patiko“, – sakė Virginijus.

Istorikas T. Baranauskas pastebi, kad net ir didžiausią talentą turintys žmonės kartais padaro nedovanotinų dalykų.

S. Nėris 1940 m., kai Lietuvą okupavo Sovietų Sąjungos kariuomenė, iš karto aktyviai įsijungė į propagandą ir naujo okupacinio režimo palaikymą. Ji parašė poemą apie Staliną, paskui vyko į Maskvą prašyti Lietuvos prijungimo prie Sovietų Sąjungos. „Tai yra akivaizdi kolaboracinė veikla“, – tvirtina T. Baranauskas.

1945 m. poetė mirė. Jos paskutiniuose eilėraščiuose kartais įžvelgiama užuomina į atgailą, tačiau viešai, aiškiai ji niekada neišsižadėjo savo veiklos.

Istorikas svarsto, kad tai galbūt vyko ne iš sąmoningo noro kovoti prieš Lietuvą, bet iš susižavėjimo komunistinėmis idėjomis.

„Žinoma, ji turėjo talentą, tačiau norvegų rašytojas Knutas Hamsunas, kuris buvo net Nobelio premijos laureatas, galbūt turėjo dar didesnį talentą, tačiau jo vardu nei gatvės, nei mokyklos nevadinamos, nes jis taip pat buvo kolaborantas ir palaikė Hitlerį“, – pasakoja istorijos žinovas.

K. Hamsuno kūryba leidžiama iki šiol, tačiau pats asmuo nėra garbinamas, pažymi T. Baranauskas.

Istoriko teigimu, jei mokykloje mokoma S. Nėries poezijos, apžvelgiama jos biografija, joje turi būti aiškiai pasakyta, kad šis žmogus – ne herojus, tačiau turėjo talentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manjana

manjana portretas
Jeigu ji būtų išgyvenusi iki mūsų laikų, ir bent žodeliu pašlovinusi tokį tipą lansbergį--grotų jai dabar fanfaros,bet ...deja.O jūsų "patriarchas" už kokius nuopelnus,nebūdamas komunistu,važinėjo į vakarus?Ko tylit? S.Nėris turėjo tokį talentą,kokio mūsų rainašūdyje-su žiburiu nerasi.Aš jau nekalbu apie grafomaną liansbergį...Kažkas čia remiasi tolstojais,dostojevskiais.Visa ruskių istorija paremta karais su kaimyninėm tautom,ir jų okupacijom,taip,kad minėti rašytojai neturėjo net pagundos ką nors iš šalies"šlovint".Šitokią teritoriją,kaip ruskių,okupuot-nėra techninių galimybių,na,bet aš tikiuos,kad kitaicai to nežino.Va tada pažiūrėsim,ką giedos rusų"šviesuoliai".

na

na portretas
pagal jus visus komentatorius , reikia visus kas pabuvojo Maskvoj apšaukti išdavikais, aha ir aš esu buvusi nekartą, nu davaj. Negyvenot tuo metu , sunku jums suprasti, jei norėjei knygą išleisti turėjei derinti su begale durnių,vieni pritarė kiti smerkė, treti pavydėjo o be licenzijų nieko nepadarysi, na tegu tik tiek visi turi tų griekų kur ji padarė tai būsit šventieji. O ji lietuvos lakštingala ir baikit tampyti tai kas yra nesąmonės. Gal pradėsit gyventi kaip žmonės , neėsdami vieni kitų ar kaip ukrainiečiai, ar bus geriau?

Keista

Keista portretas
Kiek daug naivuolių.Įdomu ką būtų padarę tie naivuoliai,būdami poetės vietoje?Nejaugi jūs manote,kad buvo galima papūsti prieš vėją?Ne ji,tai kita jos vietoje būtų buvusi.Tik tuomet gal dar labiau būtų Stalinas liaupsinamas.Baikite vaidinti patriotus,nes Jūs tais baisiais laikais negyvenote,ir nieko apie tai nesuvokiate.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių