Kunigas M. Danys apdovanotas už Vydūno kūrybos populiarinimą

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija apdovanojo kunigą Miroslavą Danį už ilgametį indėlį ir ypatingus nuopelnus įamžinant Vydūno atminimą Vokietijoje, nuolatinę veiklą populiarinant šio filosofo, rašytojo kūrybą, plėtojant Lietuvos ir Vokietijos kultūros ryšius.

Šeštadienį Pagėgiuose M. Daniui įteiktas ministerijos aukso garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Šiemet sukanka 25 metai, kai iš Detmoldo (Vokietija) į Lietuvą perkelti žymaus Mažosios Lietuvos kultūros veikėjo Vydūno palaikai. 1991 metų spalio 19 dieną jie iškilmingai perlaidoti Bitėnų kapinėse prie Rambyno.

M. Danys aktyviai domisi Vydūno gyvenimo Detmolde laikotarpiu, kunigas ieškojo jo pėdsakų Lipės bažnyčios archyvuose, tapo vienu iš svarbiausių idėjos įamžinti Vydūno atminimą Detmolde įgyvendintoju. Jis su miesto savivaldybe suderino optimalų Vydūno atminimo įamžinimo sprendimą pastate, kuriame 1946 metų rudenį su kitais pabėgėliais iš Lietuvos buvo prisiglaudęs Vydūnas. Lenta jo rūpesčiu pagaminta Detmoldo miesto lėšomis, pranešė Kultūros ministerija.

Kunigas M. Danys pasiūlė ir tinkamiausią vietą Vydūno skulptūriniam portretui minėto pastato lango nišoje. Atminimo lenta ir paminklas Vydūnui iškilmingai atidengti 2013 metų gegužės 10 dieną per „Europos dienas“ Detmolde.

Kunigas yra išrinktas Vydūno draugijos garbės nariu, nuolat rūpinasi Vydūno reikalais Vokietijoje, rašo apie jį, sako kalbas, dalyvauja Vydūno 150-ųjų gimimo metinių minėjimo komisijos veikloje. Artėjant Vydūno gimimo jubiliejui, M. Danys siekia pavadinti filosofo vardu gatvę Detmolde, įsteigti Vydūno draugiją, ji rūpintųsi Vydūno kūrybiniu palikimu, jo vokiškai rašytų darbų leidyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių