Žvilgsnis į priekį: 2016-uosius paskelbė Bibliotekų metais

  • Teksto dydis:

Seimas 2016-uosius paskelbė Bibliotekų metais.

Antradienį priimtu nutarimu siūloma Vyriausybei parengti ir patvirtinti Bibliotekų metų programą, o 2016 metų biudžete skirti lėšų jos įgyvendinimui.

2016 metus skirti bibliotekoms ir taip jas atgaivinti pasiūlė liberalė Dalia Teišerskytė.

Nutarime pažymima, kad knygų perkamumas ir skaitymas Lietuvoje mažėja, o bibliotekų fondų papildymas, susitikimų su rašytojais, kūrybos vakarų, knygų aptarimų, jaunųjų rašytojų skatinimo renginių organizavimas turėtų didžiulę reikšmę visuomenės tobulėjimui ir dvasingumo bei kultūros ugdymui.

Kultūros ministro Šarūno Biručio siūlymas buvo Bibliotekų metais paskelbti 2019-uosius.

Seimo nutarimo projektu taip pat buvo siūloma Vyriausybei sudaryti komisiją, kuri iki 2016 metų pabaigos parengtų Bibliotekų metų programą ir pradėtų parengiamuosius darbus jai įgyvendinti. 2018-2019 metų valstybės biudžete siūloma skirti lėšų minimai programai įgyvendinti.

Ministras siūlymą teikia pabrėždamas svarbą gyventojams turėti prieigą prie kokybiškų, aktualių, meninę, kultūrinę ir mokslinę vertę turinčių leidinių bei kitų informacijos išteklių.

Taip pat nutarimo projekte pažymimas bibliotekų potencialas „sudaryti sąlygas žmonėms plėtoti prasmingo ir laimingesnio gyvenimo perspektyvas – atnaujinti žinias, mėgautis literatūra, domėtis istorija ir naujovėmis, siekti geresnės karjeros, integruotis į bendruomenę, priimti savarankiškus sprendimus ir dalyvauti visuomenės gyvenime“.

Pasak projekto, Bibliotekų metų paskelbimu taip pat siekiama paskatinti dialogą tarp bibliotekų, kūrėjų ir leidėjų.

Kultūros ministerijos duomenimis, 2013 metais Lietuvoje veikė 2585 bibliotekos, jose apsilankė daugiau kaip 24,6 mln. lankytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių