Kultūros meno paveldui Libijoje gresia pavojus

Penki kultūros paveldo objektai Libijoje oficialiai yra pavojuje. Įtraukti juos į kultūros objektų pavojuje sąrašą nutarė Pasaulio paveldo komitetas jau daugiau kaip savaitę vykstančioje UNESCO 40-oje sesijoje.

Komitetas pabrėžia, kad reikšmingiems istoriniams objektams pavojus kyla dėl nestabilios politinės situacijos ir ginkluotų grupuočių, veikiančių netoli jų.

Senovės graikų pastatytos kolonijos Kirenėje liekanos, senoviniai Leptis Magna ir Sabratos miestai, priešistoriniai piešiniai ant uolų Tadrart Akakuse, 7 tūkst. metų berberų gyvenamas miestas oazėje – Gadamesas – tai vietos, kurios nuo šiol pripažįstamos kaip esančios pavojuje.

Libijoje šiuo metu veikia dvi vyriausybės, kurios abi teigia valdančios šalį. Situaciją puikiai išnaudoja įvairios sukilėlių grupės, ištikimybę prisiekusios „Al-Qaeda“ ar „Islamo valstybei“. Komitetas oficialiai kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, politikus, kad šie imtųsi veiksmų istoriniam palikimui apsaugoti.

Artimiausias kelias dienas galime tikėtis, kad Stambule vykstančioje UNESCO sesijoje bus išplėstas Pasaulio paveldo objektų sąrašas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių