Kryžių kalną turistai ir piligrimai vertina skirtingai

  • Teksto dydis:

Kryžių kalnas turbūt žinomiausias Lietuvos religinis objektas, lankomas piligrimų ir turistų iš viso pasaulio.

Ant Jurgaičių piliakalnio kryžiai pradėti statyti XIX a. viduryje, šiuo metu jų yra daugiau kaip šimtas tūkstančių. Kryžių kalnas patenka į beveik visus užsienio interneto portalų sudarytus labiausiai Lietuvoje vertų aplankyti turistinių objektų dešimtukus. Daugumai lietuvių ši unikali piligrimystės vieta asocijuojasi su religine ir tautine laisve, tikėjimu ir viltimi. Tačiau čia apsilankę užsieniečiai šiai vietai suteikia pačias įvairiausias prasmes.

Pasak sociologo, Lietuvos piligrimų bendrijos pirmininko dr. Dariaus Liutiko, žmonės suteikia prasmes ir reikšmes kiekvienai geografinei vietai, tuo labiau šventai vietai. Žmonių sąmonėje konkreti geografinė vieta atsimenama tam tikrais simboliais, sentimentais ir istorijomis. Vieta yra tartum kultūrinis tekstas, kuriame atpažįstame jo skaitytojų tapatumą, gyvenimo būdą ir požiūrį. Kita vertus, savo darbą atlieka ir turizmo industrijos vadybininkai, kelionių organizatoriai. Jų skleidžiama informacija internete, televizijoje ar reklaminiuose leidiniuose padeda sukurti vietos legendą, ir parduoti keliones pačių įvairiausių pažiūrų žmonėms.

Šiaulių rajono turizmo ir verslo informacijos centro duomenimis per šių metų I-III ketvirtį Kryžių kalne apsilankė beveik 160 000 turistų ir piligrimų. Daugiau kaip 80 proc. apsilankiusiųjų buvo užsieniečiai. Daugiausiai čia atvyko turistų iš įvairių Europos šalių: Latvijos, Vokietijos, Lenkijos, Ispanijos, Prancūzijos, Italijos ir kt. Žvilgsnis, kuriuo atvykę užsienio turistai stebi Kryžių kalną, priklauso nuo jų socialinio ir kultūrinio kapitalo, išsimokslinimo, turimos informacijos apie vietą. Užsienio turistų įspūdžiuose ir atsiliepimuose Kryžių kalnas įvardinamas kaip mistinė, keista, unikali, išskirtinė, įkvepianti, verta aplankymo, įdomi, specifinė, maginė ar tiesiog nuostabi vieta. Kryžiaus pastatymas ar pakabinimas turistams yra daugiau kultūrinis fenomenas, pagarbos tradicijai ar sėkmės ženklas. Turistai dažniausiai čia palieka nedidelius kryželius, įsigytus iš šalia esančių prekeivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvusiam

buvusiam portretas
na, jei nežinai, tai ir nepraleisk progos patylėti. Ne kiekvienam duota ir ir ne kiekvienas vertas suprasti.

buvau

buvau portretas
Nežinau, buvau tam kryžių kalne... Nesuprantu ką ten žiūrėt, ir ko ten važiuot. Nei ten ką įdomaus pamatysi kaip muziejuj, nei ką gražaus... Primena kažkokį šiūkšlyną. Kaip po kokį sąvartyną pavaikščiojau, nusistebėjau ko čia visi taip važiuoja, ir tiek. Dėmesio nevertas objektas, neturintis nei jokios meninės, nei istorinės, nei estetinės vertės.

INA

INA portretas
Kryziu kalne sutelktos zmoniu viltys,isgyvenimai,maldos ,padekos.Kai niekas nebepadeda tada daugelis atsigrezia i Dieva,Visatos Prota.Tas Protas nematomas kaip kompiuteris,bet jis maldomis pasiekiamas.Tai teko patirti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių