Krokuvoje skambės M. K. Čiurlionio kūriniai

Krokuvoje prasidėjo kelis mėnesius truksiantis Lietuvos kultūros sezonas, pristatantis žymiausius mūsų šalies menininkus ir jų kūrybą. Šią savaitę ypatingas dėmesys skiriamas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui – atidaryta jo darbų paroda, o penktadienį filharmonijoje skambės kompozitoriaus kūriniai.

Kaip teigia parodos kuratorė, nors M. K. Čiurlionis gerai žinomas Krokuvoje, tačiau tik iš reprodukcijų – iki šiol Lietuvos menininko originalus Lenkijoje matė tik Poznanės ir Varšuvos gyventojai. Kelerius metus Tarptautinio kultūros centro brandinta svajonė galų gale išsipildė ir šimtas Čiurlionio darbų atsidūrė Krokuvoje.

„Daugiasluoksnė Čiurlionio asmenybė turėjo įtakos rengiant parodą, kuriant parodos architektūrą, nes jis buvo ir kompozitorius, ir grafikas, ir fotografas, ir literatas. Norėjome jo asmenybę atskleisti visapusiškai – pristatomi jo paveikslai, grafika, nuotraukos, laiškai, galime girdėti ištraukas iš jo kūrinių. Taip pat siekėme, kad ir pati erdvė atitiktų jo asmenybę ir kūrybą“, – sakė parodos kuratorė Natalija Zak.

Ši paroda parengta bendradarbiaujant dviem institucijoms – Tarptautiniam kultūros centrui ir Čiurlionio dailės muziejui. Pasak pastarojo direktoriaus Osvaldo Daugelio, norint atskleisti Čiurlionio asmenybę, kelių darbų nepakanka, todėl ši šimto eksponatų paroda yra puiki pažintis su Čiurlioniu.

Lietuvos kultūros sezonas Krokuvoje, pasak Lietuvos kultūros instituto direktorės Aušrinės Žilinskienės, – išsamiausias Lietuvos kultūros pristatymas Lenkijoje pastaraisiais metais, surengtas minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimt penkmetį.

„Idėja gimė palaipsniui – tai nebuvo deklaratyvi akcija. Nors esame kaimynai, tačiau pažįstame vieni kitus per mažai. Galiausiai pavyko suburti partnerius ir pasiekti bendrą rezultatą“, – džiaugėsi A. Žilinskienė.

Penktadienį Karolio Simanovskio filharmonijoje koncertas, kuriame Krokuvos filharmonijos orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, bei pianistas Lukas Geniušas atliks M. K. Čiurlionio kūrinius.

Spalio pabaigoje garbės viešnios teisėmis Lietuva dalyvaus tarptautinėje Krokuvos knygų mugėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių