Kritikų žodis: naujasis „Depeche Mode“ albumas – kupinas staigmenų

„Depeche Mode“ gerbėjai jau pradėjo skaičiuoti paskutinį mėnesį iki naujojo grupės albumo „Delta Machine“ pasirodymo. Tiesa, būrelis laimingųjų šį albumą, kuris bus išleistas kovo 22-ąją, jau girdėjo. Disko „Delta Machine“, kurį pristatančio turo metu grupė liepos 27-ąją koncertuos ir Vilniaus Vingio parke, uždaros perklausos šį mėnesį surengtos keliose valstybėse. Jose dalyvavę žurnalistai jau dabar skuba pasidalinti puikiais atsiliepimais apie naująįį grupės darbą.

Pirmasis albumo singlas bus daina „Heaven“, kurios vaizdo klipas internete pasirodė vasario 1-ąją. Tai lėto tempo kūrinys, tačiau kritikai tvirtina, jog būtų neteisinga pagal jį susidaryti įspūdį apie visą albumą.

„Sąžininga pasakyti, kad „Heaven“ skamba visai kitaip, nei likusi albumo dalis. Tai albumas, kupinas prieštaravimų ir staigmenų. Yra intriguojančio grožio kūrinių, taip pat dainų, kuriose „Depeche Mode“ perleidžia geriausias savo akimirkas per šiuolaikinį filtrą. Yra ir kūrinių, kurie yra tarsi ankstyvųjų 80-ųjų, grupės „synthpop“ šaknų atspindys“, - rašo britų žurnalas „Clash“.

Prieš 13-ojo studijoje įrašyto grupės albumo pasirodymą dainininkas Dave'as Gahanas užsiminė apie bliuzo skambesio įtaką jo dainoms. „Clash“ patvirtina, kad bliuzą galima išgirsti, bet ne tokį, kokį daug kas įsivaizduoja.

„Tai unikalus, „depešų“ bliuzas. Muzikine prasme visas albumas yra labai tankus, prikimštas idėjų. Dažnai po gana paprasto starto dainos išsivysto visiškai netikėtais posūkiais“, - rašo žurnalas.

Apžvalga baigiama mintimi, kad gerbėjai neturėtų tikėtis prieš du dešimtmečius išleisto kultinio „Depeche Mode“ albumo „Songs Of Faith And Devotion“ tęsinio.

„Daug kas iš dainos „Heaven“ susidarė įspūdį, kad taip ir bus. Bet teisingiau bus pasakyti, kad „Delta Machine“ - beveik visko, ką ši grupė nuveikė per daugiau nei tris dešimtmečius, tęsinys. Ir tai tikrai nėra blogai“, - rašo Londone albumą išgirdęs „Clash“ žurnalistas.

Žurnalo „Spin“ korespondentai su albumu susipažino perklausoje Niujorke, kurioje apsilankė ir grupės dainininkas Dave'as Gahanas.

„Taip, „Heaven“ yra išimtis. Visas albumas – kur kas keistesnis ir sunkesnis. Pavyzdžiui, daina „Should Be Higher“ skamba taip, tarsi joje derėtų visi tradiciniai „depešų“ elementai, tačiau kūrinys skamba šviežiai. „My Little Universe“ - puikiai veikiantis minimalistinis techno kūrinys, o „Slow“ prasideda kaip bliuzas, pereidamas į gospelų teritoriją“, - tvirtina žurnalas.

„Spin“ taip pat atskleidžia, kad albume nesulaužyta sena grupės tradicija. Vieną jo kūrinių „The Child Inside“ dainuoja ne Dave'as Gahanas, o pagrindinis „Depeche Mode“ dainų autorius Martinas Gore'as.

Britų interneto žurnalas „The Quietus“ pastebi, kad albumas - „akivaizdus sugrįžimas prie elektronikos“, galbūt įkvėptas pernai išleisto disko, kurį Martinas Gore'as įrašė su buvusiu „Depeche Mode“ nariu Vince'u Clarke'u.

Tokios kalbos kaitina gerbėjų lūkesčius – jų forumai mirga žinutėmis, kad „laukti pernelyg sunku“. Taip pat - klausimais, ar naujos dainos dar nenutekėjo į internetą, mat su ankstesniu grupės albumu taip nutiko, iki jo oficialaus išleidimo likus mėnesiui. Tačiau kol kas grupė sugebėjo nuo piratų apsaugoti „Delta Machine“ dainas.


Artėjant albumo pasirodymui, pati grupė atskleidžia vis daugiau detalių apie jį. Tarp dainas įrašyti padėjusių muzikantų yra ir švedas Christofferis Bergas – gerai žinomo šios šalies elektroninės muzikos dueto „The Knife“ prodiuseris.

„Šis albumas – tikrai geresnis už mūsų ankstesnį darbą. Daugiau energijos. Svarbu surasti vieną kryptį ir ja eiti. Man atrodo, ankstesniame albume mums tai nepavyko“, - lygindamas „Delta Machine“ ir prieš ketverius metus išleistą diską „Sounds Of The Universe“, sakė grupės narys Andy Fletcheris.

„Mane nuolat stebina ši grupė. Joje vyksta tikrai jaudinantys dalykai. Mūsų kelias dar nebaigtas. Iš pradžių buvome grupė, kurios niekas nesuprato. Tada – grupė, kurią visi bandė kopijuoti. O dabar apie mus visi sako – o, jūs mūsų įkvėpėjai.

Toks įspūdis, kad visiems „kietiems“ atlikėjams patinka „Depeche Mode“. Pats sau keliu uodegą, bet atrodo, kad mes vis dar esame populiariausia alternatyvi grupė“, - pristatydamas būsimąjį albumą, sakė Dave'as Gahanas.

Be to, paaiškėjo, kad įrašų sesijų metu „Depeche Mode“ muzikantas Martinas Gore'as spėjo padirbėti ir su vienu madingiausių šių dienų dainininkų, šį mėnesį du „Grammy“ apdovanojimus laimėjusiu Franku Oceanu.

„Buvome studijoje Niujorke, baigdami įrašinėti albumą. Tarp dainų prie manęs priėjo asistentas ir pasakė, kad greta dirba Frankas ir labai norėtų su mumis susipažinti. Nebūčiau pamanęs, kad jis žino, kas mes tokie, bet, pasirodo, jis yra didelis mūsų gerbėjas.

Martinas su juo įrašė dainą, kuri tikriausiai bus naujame Franko albume“, - atskleidė Dave'as Gahanas.

Prieš pasirodant albumui „Delta Machine“, „Depeche Mode“ ketina surengti keletą išskirtinių pasirodymų. Kovo 21-ąją grupė gros Berlyne, ECHO muzikos apdovanojimų ceremonijoje. Kovo 24-ąją bus surengtas specialus uždaras albumo pristatymo koncertas Vienoje – bilietus į jį grupės gerbėjai gali laimėti interneto svetainėje www.electronicbeats.net .

Pasaulinis „Depeche Mode“ koncertų turas gegužės 4-ąją oficialiai startuos Nicoje. Europoje numatyta surengti 37 koncertus didžiosiose arenose ir stadionuose. Šio turo metu liepos 27-ąją grupė koncertuos Vingio parke Vilniuje. Viena populiariausių visų laikų elektroninės muzikos grupių Lietuvos sostinėje pasirodys po septynerių metų pertraukos. Po pasirodymų Europoje grupė ketina gastroles tęsti Jungtinėse Valstijose.


Šiame straipsnyje: depeche modekoncertasalbumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių