Kristupo vasaros festivalis - keisčiausias Lietuvoje

Kristupo vasaros festivalis – ne tik didžiausias, bet ir keisčiausias Lietuvoje. Tuo įsitikinęs maestro Donatas Katkus kviečia žiūrovus apsilankyti beveik pusėje šimto koncertų.

Principų neišsižada

Festivalio meno vadovas D.Katkus kaip visada šmaikštaudamas pasakoja apie artėjantį jau šešioliktąjį Kristupo vasaros festivalį. "Tai yra tikrai pats keisčiausias festivalis Lietuvoje. Kodėl? Nes padaromas pigiausiai. 48 koncertai bus suorganizuoti už 100 tūkst litų, gautų iš Kultūros ministerijos. Niekaip kitaip nepavadinsi – tikras stebuklas", – liaupsių negailėjo maestro.

Didžiąją dalį festivalio programos sudarys atlikėjai iš Lietuvos. "Dar mes esame labiausiai pristatantis lietuvių atlikėjus festivalis. Dabar vasara, pats turizmo sezono įkarštis, atvažiavę žmonės nori pamatyti, ką mes čia turime, o ne tą patį atlikėją, kurį galbūt jau matė, pavyzdžiui, Berlyne. Apskritai, kad iš užsienio, tai jau geras? Tikrai ne", – kategoriškai nukirto maestro. Svečių iš užsienio festivalyje visgi bus, bet didžiausias prioritetas atiteks saviems.

Kalbėdamas apie festivalio organizatorių principus D.Katkus pabrėžė, kad vienas jų – festivalio prieinamumas klausytojams. Į daugelį festivalio renginių pigiausi bilietai kainuoja po 20 litų, dalis renginių visai nemokami.

"Mūsų festivalis – nekomercinis, darome viską, kad jis žmonėms būtų pasiekiamas. Tokie mūsų principai. Niekas mūsų už juos nevertina, bet principai ir yra ne tam, kad apie juos rėktum, o tam, kad jų laikytis", – kalbėjo festivalio meno vadovas.

D.Katkus apgailestaudamas pasakojo, kad dėl užkulisinių žaidimų Kultūros ministerijoje finansavimas festivaliui buvo sumažintas, o buvo žmonių ir apskritai siūliusių jo neskirti. "Kaltina, kad pas mus daug vadinamo popso. Tegul nueina į vargonų koncertus – kur ten popsas? Be to, vasaros festivalis be įvairiapusiškos programos būtų bevertis – mes tikrai turime ką pasiūlyti", – su kaltinimais nesutiko jis.

Festivalio naujienos

Nors šiemet koncertų skaičius sumažėjo nuo 60 iki 48, nuolatiniai festivalio lankytojai programoje atras ir naujienų. Viena jų, kad šiemet festivalyje bus ne tik muzika, bet ir šokiai. Liepos 24-ą dieną sostinėje ant Baltojo tilto vyks valso vakaras, liepos 30-ąją Vilniaus mokytojų namų kiemelyje – nostalgiškosios Bossa novos vakaras, su soliste Giedre Kilčiauskiene priešakyje.

Taip pat šiais metais festivalyje labai daug džiazo koncertų, kuriuose pasirodys nebūtinai labai garsūs, bet talentingi atlikėjai. "Dažnai žinomas dar nereiškia gabus. Būna tokie, visur lenda, visi juos žino, o niekas klausyti negali", – ironizavo maestro.

Džiazo gurmanams rekomenduojama nepraleisti ketvertuko iš Anglijos "Portico Quartet" pasirodymo Vilniaus mokytojų namų kiemelyje liepos 16-ą dieną. Londone gatvėse meditacinį džiazą groję, hipišką gyvenimo būdą propagavę jaunuoliai dabar susišluoja daugybę prestižinių apdovanojimų.



Festivalio programą atidžiai turėtų skaityti sakralinės muzikos gerbėjai. Kasmet sekmadieniais šv.Kazimiero bažnyčioje vykę nemokami koncertai šiemet perkeliami į antradienius, kad būtų patogiai dirbantiems žmonėms.

Iš šių koncertų organizatoriai labiausiai išskiria koncertus liepos 23 dieną, su vokaliniu ansambliu "Paris 6" iš Paryžiaus, kuriam vadovauja lietuvė Asta Timukaitė-Lemiesle bei Tiffino berniukų choro iš Didžiosios Britanijos pasirodymą liepos 30-ąją. 

Žiūrovams pažers staigmenų

Du mėnesius truksiančiame festivalyje organizatoriai žada nenuvilti klausytojų nė viename koncerte. "Tikrai nebus taip, kad vienas koncertas labai geras, o kitas tik šiaip, iš bėdos. Visi mūsų festivalio koncertai labai geri", – tikino maestro D.Katkus.

Vienas iš įspūdingiausiųjų renginių laukia festivalio atidarymo dieną, liepos 1-ąją šv. Kotrynos bažnyčioje. Vilniaus miesto savivaldybės šv.Kristoforo kamerinis orkestras ir Šiaulių valstybinis kamerinis choras "Polifonija" atliks programą "Haiku mirusiųjų sieloms", kurioje susipins Rytų ir Vakarų muzikos tradicijos. Pats D.Katkus dirigento lazdelę šįkart perduos Gediminui Ramanauskui, o koncertą pats stebės kaip žiūrovas.

Festivalio metu žiūrovų laukia serenadų naktis, kamerinės muzikos vakarai, renginiai, skirti Frederiko Šopeno 200-osioms metinėms, ekskursijos kartu su koncertais Šešuolėlių ir Bistrampolio dvaruose ir, žinoma, įvairiausia skirtingų laikotarpių ir stilių muzika.


Šiame straipsnyje: Kristupo vasaros festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių