Kreivi agurkai ir gumbuotos morkos grįžta į ES parduotuves

Kreiviems agurkams, gumbuotoms morkos ir kitoms nestandartinės išvaizdos daržovėms bei vaisiams, kuriuos britų žiniasklaida piktdžiugiškai pateikdavo kaip ES smulkmeniško reguliavimo pavyzdį, nuo trečiadienio leista grįžti į Bendrijos prekybos centrų lentynas.

ES žemės ūkio komisarė Mariann Fischer Boel antradienį pripažino, kad vaisių ir daržovių kreivumo bei formos standartai jau seniai buvo tapę Briuselio peršamos „nebūtinos biurokratijos“ pavyzdžiu.

„Liepos 1-oji paženklins kreivų agurkų ir gumbuotų morkų grįžimą į mūsų lentynas, - sakė ji. - Mums nereikia reguliuoti tokių dalykų ES lygiu. Kur kas geriau tai palikti rinkos veikėjų nuožiūrai.“

Ši permaina taip pat reiškia, kad vartotojai dabar galės rinktis įvairiausio asortimento produktus.

„Nėra prasmės išmesti visai gerus produktus vien dėl to, kad jie yra netinkamo dydžio ar formos“, - sakė komisarė.

Šiam sprendimui 27 ES šalys pritarė, nors ir ne vienbalsiai, praeitų metų lapkritį, Bendrijoje gilėjant ekonomikos krizei.

20 metų galioję ES prekybos standartai lėmė, kad į prekybos centrų lentynas patekdavo tik nustatytos išvaizdos žemės ūkio produktai.

Privalomi prekybos standartai iš viso panaikinti 26 rūšių vaisiams ir daržovėms. Šis sprendimas atveria kelią į pirkėjų krepšius dvišakoms morkoms, svogūnams, kurių lukštas dengia mažiau nei du trečdalius paviršiaus, taip pat kreiviems agurkams.

Didieji prekybos tinklai, tokie kaip britų „Sainsbury's“, tokias taisykles vadino trenktomis.

Kita vertus, didžiosios žemės ūkio šalys, tokios kaip Prancūzija, aiškino, jog atsisakius privalomų standartų mažės produktų kainos, o tai pakenks ūkininkams.

Priėmus šį sprendimą, vienu mostu atmesta beveik 100 puslapių ES teisės aktų.

Apribojimai panaikinti abrikosams, artišokams, šparagams, baklažanams, avokadams, pupelėms, Briuselio kopūstams, morkoms, kalafiorams, vyšnioms, cukinijoms, agurkams, auginamiems grybams, česnakams, lazdyno ir graikiniams riešutams su kevalais, gūžiniams kopūstams, porams, melionams, svogūnams, žirniams, slyvoms, lapiniams salierams, špinatams, arbūzams ir trūkažolėms.

Tačiau standartai toliau bus taikomi dešimčiai kitų produktų, iš jų kai kuriems Europos virtuvėje ypač populiariems vaisiams ir daržovėms: obuoliams, citrusiniams vaisiams, kiviams, salotoms, persikams ir nektarinams, kriaušėms, braškėms, saldžiosioms paprikoms, vynuogėms ir pomidorams.

Šis sprendimas taip pat nepaveiks standartų, taikomų bananams, kurie daugiausiai auginami už Bendrijos ribų, nes tie apribojimai yra numatyti kituose teisės aktuose.


Šiame straipsnyje: Agurkaimorkos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių