Komisija vertins kandidatų į Prezidentus kalbos grynumą

Jau trečius metus pavasarį organizuojami Kalbos grynuolio rinkimai. Praėjusiais metais buvo  vertinama televizijos ir radijo žurnalistų bei laidų vedėjų kalba,  šiemet akcija išeina už LRT ribų - pro didinamąjį stiklą bus stebima  kandidatų į Lietuvos Respublikos Prezidento postą kalba.

Nuo balandžio 27 d. iki gegužės 7 d. kompetentinga kalbininkų komisija - dr. Irena Smetonienė, dr. Irena Kruopienė, dr. Daiva Sinkevičiūtė, Donatas Smalinskas, prof. Bonifacas Stundžia - per žiniasklaidos priemones klausysis  kandidatų į Lietuvos Respublikos Prezidento postą pasisakymus ir vertins jų kalbą.

Daugiausiai dėmesio bus skiriama tarties, kirčiavimo ir leksikos dalykams. Nuomonę apie kandidatų kalbos taisyklingumą turi galimybę pareikšti ir visuomenė - piliečiai už savo Kalbos grynuolį gali balsuoti portale www.lrt.lt.  Kalbininkų komisijos ir visuomenės išrinkti Kalbos grynuoliai bus paskelbti gegužės 7 - spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną - per Lietuvos televizijos „Labo ryto“ laidą. Nugalėtojams bus įteiktos vertingos knygos.

Praėjusiais metais visuomenė Kalbos grynuoliu išrinko muzikologą Darių Užkuraitį, o kalbininkų komisija - visuomenės veikėją, laidų vedėją Darių Kuolį.

2007 m. kalbininkai išskyrė diktorės ir laidų vedėjos Bernadetos Lukošiūtės kalbą, visuomenė mažiausiai priekaištų turėjo spaudos apžvalgininko Juozo Šalkausko kalbai.

Akcija siekiama atkreipti dėmesį į taisyklingą viešąją kalbą, skatinti pagarbą ir domėjimąsi lietuvių kalba, atsakingumą dėl jos vartojimo viešojoje erdvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių