Kokią Lietuvą mato ir girdi čekų menininkai?

Koks pirmas vaizdinys čekams šauna į galvą pagalvojus apie Lietuvą? Atsakymus į šiuos klausimus kauniečiai nesunkiai suras Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete eksponuojamoje parodoje "Lietuva Čekijos menininkų darbuose".

Lemtingas atsitiktinumas

"Tikiuosi, kad pamatę, kaip Čekijos menininkai žavisi Lietuva, lietuviai iš naujo įvertins savo tėvynės grožį", – sako parodos iniciatorė, Lietuvių bendruomenės Čekijos Respublikoje valdybos narė Virginija Kočarova.

Dvi šalis sujungiančios parodos idėja V.Kočarovai kilo susipažinus su keletu Čekijos menininkų, kurių darbuose atsispindėjo santykis su Lietuva. "Pirmasis menininkas, pakliuvęs į parodos dalyvių sąrašą, buvo keramikas Jaromiras Kotisa, kurio keraminės plastikos darbą "Trakai" gavau dovanų iš draugų. Iš pradžių nesupratau, kodėl čekas sukūrė darbą, susijusį su Lietuva. Vėliau paaiškėjo, kad griūvant Sovietų Sąjungai jis dalyvavo keramikų seminare Vilniuje. Lietuva jam paliko tokį įspūdį, kad net nenorėjo iš jos išvažiuoti", – pasakojo parodos iniciatorė.

Parodoje taip pat dalyvauja ir V.Kočarovos vyras Radoslavas Kočaras. Vedęs lietuvę, čekų tapytojas dažnai lankosi Lietuvoje, tad jo santykis su mūsų šalimi akivaizdus. Jo tapytuose kūriniuose vyrauja Vilniaus senamiesčio vaizdai ir lietuviška gamta.

Nuo tapybos iki muzikos

Daugiažanrinėje menininkų parodoje galima išvysti tapybos, keramikos, grafikos, meninės ir dokumentinės fotografijos darbų. Kūriniai skirtingi, tačiau juos visus vienija viena tema – autoriaus santykis su Lietuva.

Kai kurių parodos dalyvių pažintis su mūsų šalimi ir jos kultūra prasidėjo studijuojant baltistiką Prahos Karolio ir Brno Masaryko universitetuose, kitų – pakeliavus po Lietuvą, trečius čia atviliojo meilė.

Vieni įdomiausių parodos darbų – grafiko Vojtecho Jirasko iliustracijos, kuriomis jis papuošė čekiškai išleistą knygą "Lietuviškos pasakos". "Vertėja Vera Kocianova Čekijoje studijavo baltistiką, tad puikiai kalba lietuviškai. Ji išvertė į čekų kalbą lietuviškas pasakas ir susitarė su V.Jirasko, kad šis jas iliustruotų. Taip savomis lėšomis buvo išleistas lietuviškų pasakų rinkinys", – pasakojo V.Kočarova.

Mes jiems esame kiek mistiška, senoviška tauta, garsėjanti gražia gamta.

Akį traukia ir dokumentinės bei meninės čekų fotomenininkų fotografijos, kuriose užfiksuotas lietuviškos gamtos grožis ir akimirkos iš šalies gyvenimo.

"Sovietų Sąjungos griūties laiku labai daug čekų fotomenininkų buvo atvykę į Lietuvą fiksuoti istorijos. Vienas iš jų – fotografas Lubomiras Kotekas, kurio dokumentinės nuotraukos pakliuvo ir į parodos darbų sąrašą, – atskleidė V.Kočarova. – Kiek teko kalbėti su čekų fotomenininkais, tuo sudėtingu metu vykusiais fotografuoti į Lietuvą, visi jie įvardijo L.Koteką kaip tvarkingiausią archyvų saugotoją. Susisiekiau su juo – savo archyvuose jis tikrai atrado fotografijų iš Lietuvos."

Stebina ir Lietuvą skersai išilgai išmaišiusio menininko Petro Dvoračeko meninės fotografijos. Su Lietuva vyrą suvedė meilė lituanistei Dašai Vanovai, tad pirmoji bendra jų kelionė ir vedė į Lietuvą. Pora taip pat yra dueto "Elnyaz", grojančio įvairių Rytų Europos šalių liaudies muziką nariai.

"Elnyaz" kūryboje svarbią dalį užima ir dueto atliekamos lietuviškos sutartinės, kurias pora užrašinėjo keliaudami po Lietuvą ir kalbėdamiesi su pagyvenusiais žmonėmis.

"Kai pirmą kartą išgirdau šį duetą, negalėjau patikėti, kad Daša – čekė,– pasakojo V.Kočarova, – lietuviškai ji šneka netgi geriau nei mes, išeiviai, kadangi ji lietuvių kalbą tobulina nuolatos. "Elnyaz" pasirodymas yra svarbi parodos atidarymo dalis, kadangi lankytojai gali ne tik pamatyti, kaip čekai mato Lietuvą, bet ir išgirsti."

Pažinti padeda studijos

Pasak parodos iniciatorės, nuo tada, kai Čekijos universitetuose pradėjo veikti lituanistikos katedros, čekų supratimas apie Lietuvą pasikeitė, tapo aiškesnis, grynesnis.

"Kai tik atvykau į Čekiją, dauguma mano sutiktų žmonių nelabai ką žinojo apie mano gimtąją šalį, mes buvome tik dar viena sovietinė šalis. Laikui bėgant požiūris keitėsi. Mes čekams nesame kažkuo labai svarbūs, jiems nesužadiname stiprios meilės ar neapykantos, tačiau ryšys tikrai yra. Šiuo metu mes jiems esame kiek mistiška, senoviška tauta, garsėjanti gražia gamta. Kaip matome, kiekvienas parodos menininkas surado savo atskirą santykį su Lietuva", – teigė ji.

Parodos koncepcija – Lietuvos vardą garsinantys čekų menininkai, anot V.Kočarovos, yra labai svarbus Čekijos lietuviams, kurių tapatybės susideda iš dviejų dalių. "Esame lietuviai, tačiau mumyse jau yra dalelė Čekijos kultūros, kadangi, jei nebūtume jos priėmę, būtų labai sunku čia gyventi. Mūsų organizuojamuose lietuvių bendruomenės susibūrimuose galima išgirsti kalbant tiek lietuviškai, tiek čekiškai, tad mūsų tautinės tapatybės yra susipynusios. Čekijoje esame įleidę šaknis, tačiau Lietuvai vis tiek visad jausime didžiulę trauką. Todėl faktas, kad gali pamatyti savo šalies atspindį čekų menininkų darbuose, sukelia labai daug emocijų, šie darbai savaime tampa gražesni ir artimesni", – mintimis dalijosi parodos iniciatorė.

Parodos idėja džiaugėsi ir Lietuvos garbės konsulas Brno mieste Petras Slačala, nemažai prisidėjęs prie parodos inicijavimo: "Mano, kaip Lietuvos garbės konsulo, pagrindinė užduotis – reprezentuoti Lietuvą Čekijoje, tačiau šįkart viskas pasisuko atvirkščiai – padedu lietuviams pamatyti save čekų akimis."

Paroda "Lietuva Čekijos menininkų darbuose" pirmą kartą atidaryta prieš metus Brno mieste Čekijoje, šiais metais ji atkeliavo ir į Lietuvą – rugsėjį eksponuota Vilniuje, o šiuo metu – Kaune.

Kas: Paroda "Lietuva Čekijos menininkų darbuose".

Kur: VDA Kauno fakultete (Muitinės g. 4).

Kada: Veikia iki lapkričio 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija Kočarova

Virginija Kočarova portretas
Ačiu už susidomejima paroda ir straipsni apie paroda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių