Kodėl verta pamatyti legendinius „Depeche Mode“?

Britų grupės „Depeche Mode" gerbėjai Lietuvoje jau skaičiuoja paskutines 30 laukimo dienų iki žvaigždžių koncerto Vilniuje. Liepos 27-ąją grupė surengs koncertą Vilniuje. Artėjant pasirodymo Vingio parke dienai, pateikiame keletą iš daugybės priežasčių, dėl kurių praleisti šio renginio neturėtų nė vienas muzikos mėgėjas.

Muzika. Turo „Delta Machine“ koncertuose skamba 23 dainos, kurios aprėpia visą grupės karjerą – nuo prieš 32 metus sukurtos „Just Can't Get Enough“ iki šių metų hito '„Soothe My Soul“. „Depešai„ koncerto programą subalansuoja taip, kad smagu būtų ir atidžiai grupės karjerą sekantiems, ir tik populiariausias grupės dainas žinantiems klausytojams. „Walking In My Shoes“, „I Feel You„, „Personal Jesus“, „Enjoy The Silence„, „Black Celebration“, „Precious„, „Never Let Me Down Again“ - tai tik dalis kiekvienam popmuzikos gerbėjui žinomų dainų, kurias galima tikėtis išgirsti Vingio parke.

Reginys. Padedami garsaus olandų fotografo ir režisieriaus Antono Corbijno, „Depeche Mode„ sukūrė šou, kuris vizualiniais sprendimais pralenkia visus ankstesnius jų koncertus. Didžiuliai ekranai, mistikos ir seksualumo atmosferą kuriančios vaizdo projekcijos suteikia papildomų spalvų grupės muzikai. Grupės gerbėjai interneto forumuose jau dabar varvina seilę, diskutuodami apie būsimąjį šių gastrolių DVD – tiesa, kol kas nėra nuspręsta, kuriame mieste „Depeche Mode“ nufilmuos savo įspūdingą koncertą, o galimybės mėgautis kokybišku įrašu reikės palaukti bent iki kitų metų pabaigos.

Charizma. „Aš pats nežinau, kaip man tai pavyksta„, - kuklinasi „Depeche Mode“ vokalistas Dave'as Gahanas, kalbėdamas apie publikos reakciją, kurią sukelia jo pasirodymas scenoje. „Kai Dave'as scenoje ištiesia mikrofoną ir provokuojančiai judina klubus, atrodo, kad tą akimirką jo nori visi – ir moterys, ir vyrai„, - rašo britų spauda. Įtakingas žurnalas „Q“ įtraukė Dave'ą į geriausiai scenos meną įvaldžiusių dainininkų sąrašą. Daugiau nei dvi valandas energija scenoje besitaškantį vokalistą kiekviename koncerte pasitinka dešimtys plakatų, tarp kurių vis dar pasitaiko pasiūlymų tuoktis – nors dainininkas yra vedęs. Matyti jo šėlsmą scenoje – ypatinga patirtis, sužavinti net ir mažiau „Depeche Mode" kūryba besidominčius žiūrovus.

Nuotaika. Prieš dešimtmetį grupėje netrūko konfliktų - „Depeche Mode„ atvirai kalba, kad buvo prie išsiskirstymo ribos. Pagrindiniai ginčai kildavo dėl dainų rašymo. Dainininkui Dave'ui Gahanui pareikalavus, kad jam būtų suteikta galimybė kurti dalį grupės repertuaro, pagrindinis dainų autorius Martinas Gore'as nebuvo labai patenkintas. Susikaupusios blogos emocijos kartais išsiliedavo net apsistumdymais scenoje. Šiandien „depešai“ - visiškai kitokie, mėgaujasi vienas kito draugija, o Dave'as ir Martinas kiekvieno koncerto metu apsikabina. Naujausiame grupės albume „Delta Machine„ yra daina „Long Time Lie“ - ją pirmą kartą „depešų„ istorijoje kartu parašė Dave'as ir Martinas. „Per pastaruosius dešimt metų aš įsispraudžiau į mūsų kūrybos procesą, nors tai nebuvo lengva. Tai buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios grupė šiandien gyvuoja. Visą gyvenimą siekiau Martino pripažinimo – dabar jis rodo daugiau pagarbos man, tai buvo esminė „Depeche Mode“ išlikimo sąlyga", - sako Dave'as.

Masiškumas. Jau dabar žinoma, kad „Depeche Mode„ koncerte Vilniuje šėls daugiausia žiūrovų per visą grupės šios grupės apsilankymų Lietuvoje istoriją. „Nuo 2001-ųjų, kai „Depeche Mode“ pirmą kartą lankėsi Vilniuje, susidomėjimas šia grupe mūsų šalyje vis didėja. Bilietai į fanų ir „premium„ fanų zonas buvo išpirkti greitai. Šiuo metu bilietų parduota daugiau nei į ankstesnius „Depeche Mode“ koncertus. Beje, labai intensyviai bilietai perkami Latvijoje – jos žiūrovus vilioja galimybė pamatyti ne tik „Depeche Mode„, bet ir koncerte grosiančią vieną populiariausių latvių grupių „Instrumenti“. Tai bus daugiausia žiūrovų priviliojęs užsienio atlikėjų koncertas Lietuvoje per pastaruosius keletą metų„, - sako koncertą rengiančios agentūros „Live Nation Lithuania“ atstovas Deividas Afarjanc.

Gerbėjų atsidavimas. Prieš septynerius metus Vilniuje grupei buvo padovanota įrėminta nuotrauka, kurioje įamžintas ant sienos sostinėje dažais išpurkštas didžiulis „Depeche Mode„ pavadinimas. „Depešistai“ mūsų šalyje sukūrė atskirą subkultūrą. Lietuva – toli gražu ne vienintelė valstybė, kurioje grupė turi minias atsidavusių gerbėjų, dalis jų keliauja po pasaulį, stengdamiesi aplankyti kuo daugiau „Depeche Mode„ koncertų. Koncerto dieną visame mieste galima sutikti įvairiomis kalbomis šnekančių gerbėjų, pasipuošusių „Depeche Mode“ atributika. Jų karšta reakcija į grupės muziką – spektaklis, įspūdžiu mažai nusileidžiantis pačiam „depešų" pasirodymui.

Įtaka kultūrai. „Depeche Mode„ - populiariausia ir viena reikšmingiausių elektroninės muzikos grupių. Jos kūrybos atspindžių rasite kiekviename žingsnyje – meilę ir pagarbą „Depeche Mode“ kūrybai išpažįsta tiek popmuzikos, tiek roko ar net metalo muzikantai. „Pet Shop Boys„, „Linkin Park“, „The Killers„, „Rammstein“, „The Smashing Pumpkins„, Marilyn Mansonas, „Nine Inch Nails“ ir daugybė kitų žymių muzikantų neslepia, kad „Depeche Mode" kūryba buvo svarbus veiksnys, įkvėpęs juos groti.

Rekordinis populiarumas. Ankstesnio „Depeche Mode„ turi „Tour Of The Universe“ koncertus aplankė per 2,5 milijono žiūrovų. Jau dabar aiškėja, kad šis rekordas bus pagerintas – visuose miestuose, į kuriuos nuvyksta, grupę pasitinka dešimtys tūkstančių gerbėjų, daugumoje jų išperkami visi bilietai. Taip šią savaitę nutiko Sankt Peterburge, kur grupės klausėsi 50 tūkstančių žiūrovų. Paklausa – tokia didelė, kad kai kuriuose Europos didmiesčiuose 2014-aisiais grupė jau nusprendė surengti papildomus koncertus. „Lietuva į jų sąrašą nepatenka – įtemptame „Depeche Mode„ grafike yra vietos tik vienam pasirodymui Vilniuje. Galimybė rengti papildomą pasirodymą nėra ir nebus svarstoma – koncertas liepos 27-ąją yra vienintelė proga „Delta Machine“ turo šou pamatyti Lietuvoje", - komentuoja organizatoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių