Knygoje apie A. Smetoną – autentiški prisiminimai

Istorikė dr. Ingrida Jakubavičienė savo naujoje knygoje „Prezidento sargyboje. Leitenanto Povilo Skardžiaus istorija“ pateikia prezidento Antano Smetonos apsaugos karininko leitenanto Povilo Skardžiaus atsiminimus bei prezidento žmonos Sofijos Smetonienės laiškus. Knyga, gausiai iliustruota niekur nepublikuotomis Skardžių šeimos archyvo nuotraukomis bei dokumentais, stebina savo gyvumu ir autentika.

S. Smetonienės laiškai, kaip sako autorė, pribloškia jautrumu, tikrais išgyvenimais. Juose skaitytojai ras nemažai faktinių detalių, bylojančių apie Smetonų šeimos sunkų įsikūrimą JAV. Laiškuose puikiai atsiskleidžia tikrasis S. Smetonienės charakteris, gera ir atjaučianti širdis, dosnumas ir pasiaukojimas.

„Pačiai kurti istorijos neteko, nes P. Skardžius buvo labai smalsus, jį domina viskas: pradedant tuo, kokius laikraščius iš ryto skaito prezidentas, kokius pokalbius jis veda pasivaikščiojimų, susitikimų prie pietų stalo metu – visa tai labai ilgam įstrigo jauno leitenanto atmintyje ir jau gyvenimo saulėlydyje jis nusprendė visa tai aprašyti“, – sako I. Jakubavičienė.

Istorikė atskleidžia, kad taptum prezidento patikėtiniu, reikėjo atitikti labai aukštus kriterijus. Buvo labai atsižvelgiama į būsimo sargybinio patriotiškumo jausmą, aiškinamasi, ar jis galėtų paaukoti gyvybę dėl prezidento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
pasisekė Smetonai užgrobti perversmu valdžią ,tik nepasisekė jos apginti , nes pabėgo ____su savais elgėsi ,kaip chamas ,o su svetimais ,kulnus parodė ,,,sėkmės ,mažai Lietuva buvo laisva ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių