Knyga apie Vietnamą: kiekvienas ten atranda savo likimą

  • Teksto dydis:

Gimusi Vilniuje, vaikystėje gyvenusi Indijoje, studijavusi Olandijoje ir pabuvojusi beveik visose Azijos valstybėse, lietuvių žurnalistė Vita Vilimaitė Lefebvre Delattre pristato knygą apie šešerius savo gyvenimo metus, praleistus Vietname. „Kai atvykau į Saigoną, vienas Azijoje ilgai gyvenęs gydytojas pasakė: „Vietnamas yra kaip opiumas: jis pulsuoja venomis, svaigina, nepaleidžia“. Dabar esu tuo tikra – ši šalis tikrai yra kažkas neįtikėtina!“, – sako knygos „Šešeri metai Saigone. Nepamirštamas gyvenimas Vietname“ autorė.

V. Vilimaitės Lefebvre Delattre knygoje keliauja laiku per šešerius savo gyvenimo metus Vietname. Didžiausia knygos dalis yra skirta Saigonui, Pietų Vietnamo miestui, kuriame V. Vilimaitė Lefebvre Delattre gyveno. Knygą sudaro šeši skyriai ir pačios rašytojos sudarytas gidas po Vietnamą: kur nueiti, kur pavalgyti, kur apsipirkti. Kiekvienas skyrius baigiamas autorės mėgstamu vietnamietiško patiekalo receptu.

„Į Vietnamą žmonės atkeliauja labai skirtingais tikslais: vieni ieško pigaus alaus ir merginų, kiti mato verslo perspektyvas, treti – kitokio gyvenimo patirties, ketvirtus atsiunčia kompanijos, dar vieni slepiasi nuo kriminalinės praeities. Mano draugė prancūzė Vietname atrado laisvę būti tuo, kuo ji yra, nes namuose kentė per didelį socialinį spaudimą. Rusė draugė išmoko tolerancijos, o japonė Vietnamo chaose išmoko dalintis savo emocijomis ir įveikė baimes. Kiekvienas turi savo likimą“, - sako knygos autorė.

Pasak V. Vilimaitės Lefebvre Delattre, pirmojoje knygos pusėje ji pati – naivi atvykėlė, bandanti susiorientuoti svetimoje jai kultūroje. Rašytoja atranda ekspatriatų pasaulį, sužino, kodėl vakarietės prisibijo vietinių moterų, gilinasi į tradicinės medicinos paslaptis, o pradėjusi dirbti vietnamiečių kompanijoje, pajunta daugiau suprantanti apie vietinių papročius, požiūrį į šeimą, darbą, draugus.

Pamažu Saigone ji pradeda jaustis kaip namuose: stebi Vietnamo elito gyvenimą iš arti, ieško atsakymo į esminius gyvenimo klausimus kartu su Vietnamo būrėjais, pasakoja istorijas apie nepaprastus žmones. Rašytoja leidžiasi į keliones po Vietnamo šiaurėje ir vidury esančius kalnus, kol galiausiai atranda savo likimą ir supranta, kodėl Vietname liko net šešeriems metams.

„Man įdomiau pasakoti apie kitus, ne apie save. Kita vertus, kaip iš tiesų gali nupasakoti, kas yra akupunktūra, jei niekada neleidai būti subadoma adatomis? Kaip gali svarstyti apie būrėjus ar mistiką, jei niekada neperžengei jų salono slenksčio? Kaip gali pasakoti apie keliones motociklais per kalnus, jei pati niekada ant jų nesėdėjai ir nebandei vairuoti? Svarbu pačiam išgyventi tai, apie ką pasakoji, tada skaitytojas tavimi patikės“, – apie savo knygą pasakoja V. Vilimaitė Lefebvre Delattre.

Pasak autorės, Vietnamas yra šalis su neįtikėtina istorija, kurios ženklų gali atrasti miesto architektūroje, žmonių atmintyje. Vietnamas buvo kolonizuotas kinų, prancūzų, čia pražygiavo japonų, amerikiečių kariai. Karo metais daug kas pabėgo iš šalies, kiti buvo išsiųsti į perauklėjimo stovyklas, nužudyti. Iki šiol jaučiama įtampa tarp pralaimėjusių proamerikietiškų Pietų ir laimėtojų – komunistinės Šiaurės.

Iki 1997 metų buvusi uždara komunistinė šalis atvėrė sienas ir keičiasi tiesiog neįtikėtinais tempais – Saigonas iš blankaus Pietryčių Azijos užkampio, kokį jį autorė rado dar 2006 metais, virto moderniu Azijos didmiesčiu. V.Vilimaitė Lefebvre Delattre sako, kad stebėti tokią kaitą yra be galo įdomu.

„Knyga skirta visiems skaitytojams, kurie nori pažinti, sužinoti, keliauti ne tik iš tikrųjų, bet ir neišėję iš savo namų. „Gimdami randame mažą pasaulį, apskritai visur panašų“ – tokią ispanų rašytojo Enrique Vila-Matas mintimi pradedu knygą. Tikiuosi paskatinti žmones nebijoti ir bandyti, nes bandydami niekada neprarandame, o tik atrandame. Rašydama stengiausi būti nuoširdi, neslėpiau nuo skaitytojo savo emocijų, baimių, dvejonių, sumišimo, net klaidų, nes ne visuomet buvau ir esu teisi. Tikiuosi, kad skaitytojas pajus ir supras, ką aš noriu jam papasakoti. Tikiuosi, jis atras mano pasakojimuose ką nors artima ar naudinga sau“, - teigia Vita Vilimaitė Lefebvre Delattre.

Knygos „Šešeri metai Saigone. Nepamirštamas gyvenimas Vietname“ autorė V. V. L. Delattre jau septyniolika metų dirba žurnalistinį darbą. Ji buvo žurnalo „Cosmopolitan“ vyriausioji redaktorė, dirbo „Lietuvos ryto“ televizijoje, LNK, bendradarbiavo su žurnalais „TV antena“, „Stilius“, „Kinas“, „Ieva“, „Žmonės“, „Nuo... Iki...“, „Laima“, „Moteris“, rusų „Elle“, kūrė siužetus TV3 laidai „Gyvenimas yra gražus“. Šiuo metu gyvena Paryžiuje, augina du vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių