Klaipėdoje suskambės nauji „Rieger” vargonai

Kitą savaitę Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolynas kviečia į vargonų muzikos koncertus „Vargonų laivė“.

Jie skiriami Šv. Pranciškaus Asyžiečio onkologinio centro koplyčios naujųjų vargonų inauguracijai.

Inauguracijai – koncertų ciklas

Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje įrengti 37 registrų, trijų manualų ir pedalo profesionalūs, vienais geriausių pasaulyje tituluojami „Rieger” firmos (Austrija) vargonai, savo forma atliepiantys architektūrinę koplyčios – laivo koncepciją.

Liepos 20-ąją vargonų inauguracijos pradžioje naujaisiais vargonais gros vienas žymiausių Rusijos vargonininkų, Maskvos filharmonijos vyr. vargonininkas Garis Grodbergas. Reikšminga, kad maestro yra gimęs Klaipėdoje, o naujieji vargonai buvo pagaminti pagal jo sukurtą balsų dispoziciją. Išskirtinės stilistikos atlikėjo repertuare – visų epochų ir krypčių muzika: nuo J.S.Bacho iki O.Mesiano, taip pat XX a. kompozitorių D.Šostakovičiaus, K.Chačaturiano ir kitų kūryba.

Šv. Mišių metu bus atlikti ir naujausi lietuvių kompozitorių kūriniai vargonams: Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato kompozitoriaus Algirdo Martinaičio „Šv. Pranciškaus malda“ ir kompozitoriaus Vytauto Paukštelio „Išlikimas“. O liepos 21-ąją naujaisiais vargonais vargonuos Haigas A.Vosgueritchianas (Izraelis) ir Michaelis Schöchas (Austrija).

Gaivins prarastą tradiciją

Pastaraisiais metais vargoninės muzikos koncertų galimybės Klaipėdoje buvo ribotos tiek dėl instrumento, tiek dėl atlikėjų stokos. Profesionalios muzikos koncertai vyksta tik Klaipėdos universiteto Menų fakulteto salėje, kurioje vargonai pastatyti dar 1975 m. Nutrūko ir VšĮ „Naujasis vargonų forumas“ kelerius metus mieste rengti festivalio „Vargonų vasara“ koncertai. Tai turėjo reikšmės šios muzikos klausymo tradicijų praradimui. 

Šiandieninė vargonavimo praktika užsienyje ir mūsų šalyje išgyvena stilistinius pokyčius: praeities atlikimo tradicijos derinamos su šiuolaikiškais muzikiniais ieškojimais. Tikimasi, jog „Vargonų laivės“ koncertai taps naujos vargoninės muzikos koncertų tradicijos Klaipėdoje pradžia.

Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios vargonų statybą fundavo Inga Gusiatina su dukterimis Kotryna ir Beatriče. Koncertų „Vargonų laivė“ ciklą kofinansavo LR Kultūros rėmimo fondas ir Austrijos ambasada.

Iki Vienos ir Zalcburgo

Projekto iniciatorius ir vadovas brolis Benediktas Jurčys planuoja sukurti tarptautinį „Rieger“ firmos vargonų kelią nuo Klaipėdos ir Vilniaus iki Vienos ir Zalcburgo. Prieš 2500 metų Gintaro keliu nuo Baltijos jūros iki Diurnbergo Zalcburge vyko gyva prekyba gintaru – dabar Vargonų keliu iš Lietuvos į Austriją, iš Austrijos į Lietuvą sklis muzikos skambesys...

Kompanija „Rieger“ yra viena seniausių vargonų gamintojų, veikianti jau beveik 170 metų. Per tą laiką austrų kompanija pagamino daugiau nei 2000 įvairiausių dydžių ir tipų instrumentų, kurie skamba visame pasaulyje: Bratislavos filharmonijoje, Regensburgo katedroje, Auksinėje Muzikverėno Vienos salėje, Rytų meno centre Šanchajuje, Šenceno kultūros centre ir Seulo Sunark bažnyčioje. Kitąmet „Rieger“ vargonai suskambės ir Paryžiaus filharmonijoje.


„Vargonų laivės“ programa

Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje (Savanorių g. 4)
Liepos 20 d.
15 val. – vargonų inauguracijos pradžia. Dalyvaus brolis Benediktas, provincijolas Astijus Kungys, LR kultūros ministras Šarūnas Birutis, Klaipėdos miesto valdžios atstovai, vargonų statybos fundatoriai. Vargonuos vargonų dispozicijos kūrėjas G.Grodbergas (Rusija).
17 val. – šv. Mišios. Jų metu vargonuos kompozitorius Alvidas Remesa.
Taip pat skambės A.Martinaičio „Šv. Pranciškaus malda“, kurią atliks doc. Renata Marcinkutė-Lesieur ir choras „Aukuras“ (vadovas Alfonsas Vildžiūnas), bei V.Paukštelio „Išlikimas“, kurį gros vargonininkas Rimvydas Mitkus.

Liepos 21 d.
11 val. – šv. Mišios.
12 val. – vargonų muzikos koncertas. Vargonuos H.A.Vosgueritchianas (Izraelis).
15 val. – šv. Mišios – pirmosios koplyčios pašventinimo metinės. Giedos Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (vadovas Tomas Ambrozaitis).
17 val. – vargonų muzikos koncertas. Vargonuos M.Schöchas (Austrija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių