Kinai išvys lietuvių dailę ir šokį

Kinijos sostinėje beveik du mėnesius truksiančioje parodoje bus pristatyta moderni ir šiuolaikinė lietuvių dailė, Kinijos publika galės išvysti ir Andželikos Cholinos choreografiją.

Pirmoji reprezentacinė modernaus ir šiuolaikinio Lietuvos meno paroda „Lietuvos menas: peizažinis mąstymas“ Pekine oficialiai bus atidaryta šį penktadienį - ekspozicija duris atvėrė jau gegužės 13-ąją ir truks iki liepos 2-osios. Parodą, bendradarbiaudamos su Kinijos nacionaliniu dailės muziejumi, surengė Nacionalinė dailės galerija ir Lietuvos ambasada Kinijoje.

Nacionalinė dailes galerija informuoja, kad parodoje pristatoma Lietuvos vizualaus meno panorama nuo XIX–XX a. sandūros iki šių dienų, atverianti platų peizažo įkvėptos žmogiškosios vaizduotės skliautą.

Ekspoziciją sudaro keturios dalys: „Tapytojo akis“, „Atviros struktūros“, „Deromantizacija“ ir „Žemėlapiavimas“. Išdėstytos chronologiškai, jos apima tris Lietuvos meno istorijos laikotarpius: XX a. pradžią ir tarpukarį, pokarinį sovietmetį (1945–1990) ir nepriklausomos Lietuvos etapą, prasidėjusį 1990 metais. Eksponuojami žymiausių Lietuvoje ir už jos ribų dirbančių meno kūrėjų tapyba, skulptūra, fotografija, instaliacijos, videomenas. Tarp beveik 40 eksponuojamų menininkų - Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Žilvino Kempino, Jono Meko, Mindaugo Navako, Vlado Urbanavičiaus, Rūtos Katiliūtės, Kristinos Inčiūraitės, Justino Vienožinskio ir kitų darbai.

Paroda parengta Lietuvos dailės muziejaus XX–XXI a. Lietuvos dailės rinkinių pagrindu ir papildyta kūriniais iš M. K. Čiurlionio dailės muziejaus (Kaunas), Lewben Art Foundation (Vilnius) bei menininkų dirbtuvių. Kuratorė Milda Žvirblytė.

Tuo metu A.Cholinos šokio teatras informuoja po 15 metų sugrįžtantis į gastroles Kinijoje - Šanchajaus, Suzhau, Guangzhau ir Xiamen miestų žiurovai gegužės 23 - birželio 4 dienomis turės galimybę išvysti amžinos meilės simboliu tapusį spektaklį „Ana Karenina“. Šanchajaus Grand operos teatre A.Cholinos trupė jau viešėjo 2002-aisiais, tuomet pristačiusi spektaklį „Tango in FA”.

„Tai bus puiki proga įsitikinti ar meilė tikrai turi galią pasiekti žmogaus širdį, įveikiant bet kokias amžiaus, kultūrines ar socialines ribas. Juk yra dalykų, kurie vienija žmones, nesvarbu ar gyventume Lietuvoje ar Kinijoje”, - teigia A.Cholinos teatro direktorė ir gastrolių Kinijoje organizatorė Greta Cholina.

Šiemet Kinijoje gastroles vykdė ir Vilniaus mažasis teatras, muzikantas ir aktorius Vidas Barreikis, Lietuvos kamerinis orkestras, folkroko grupė „Žalvarinis“.

Renginius pristato Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba.


Šiame straipsnyje: teatrasšokisdailė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių