Kiek tikslūs tikrais faktais paremti filmai?

Filmas „Selma“, pasakojantis apie afroamerikiečių pilietinių teisių judėjimo lyderį Martiną Lutherį Kingą yra 100 proc. istoriškai tikslus,  o „Vaizduotės žaidimas“, kuriame atskleidžiama matematiko Alano Turingo biografija, tik apie 40 proc. tikslus. „The Guardian“ skelbia tinklalapio „Information is Beutiful“ tyrimo duomenis. 

Per tyrimą buvo išanalizuoti 14 paskutinio dešimtmečio filmų, kurie pretendavo ar laimėjo Oskarus. Siekiant nustatyti istorinį filmo tikslumą, išnagrinėjama kiekviena scena, remiantis žinomais faktais.

Filmas „Selma“ jau anksčiau istorikų buvo giriamas dėl gilaus tyrimo, analizės ir balanso. „Vaizduotės žaidimas“ dažnai buvo kritikuojamas, kaip „suplėšęs istorinius faktus į šipulius“.

Kassavaitinius straipsnius „The Guardian“ rašanti istorikė Alex von Tunzelmann taip pat kritikuoja ir tinklalapio „Information is Beautiful“ rezultatus, kurie dažnai pateikiami, atrodo, labai tiksliai – netgi dešimtųjų ir šimtųjų dalimis.

A. von Tunzelmann teigia, kad istorinę tiesą ne visada lengva paversti matematine išraiška. Norint išsiaiškinti, reikia pasitelkti ir logiką. Be to, anot A. von Tunzelmann, vienas melas gali būti didesnis už kitą. Vienu didžiausių melų istorikė laiko filmo išgalvotą siužeto liniją, kad A. Turingo mokslininkų grupėje dirbo sovietų šnipas, ko niekada nebuvo.

Prie istorinių faktų iškraipymo neretai prisideda Holivudo kūrėjų siekis pavaizduoti veikėjus kaip išskirtinius herojus.

Filmas „Amerikos snaiperis“ buvo įvertintas kaip 56,9 proc. atitinkantis istorinius faktus. Istorikai tvirtina, kad asmuo, apie kurį pasakojama filme, realybėje mėgavosi savo darbu ir visiškai nesigailėjo dėl užduočių, kurias tekdavo atlikti per misijas.

Paskutinių Oskarų apdovanojimų laureatas filmas „sensacija“ apie dienraščio „The Boston Globe“ žurnalistų komandą, tiriančią vaikų išnaudojimo atvejus, įvertintas kaip daugiau nei 80 proc. tikslus. „12 metų vergovės“ – 88 proc., „Karaliaus kalba“ – daugiau nei 73 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių