Kauno dramos teatras kviečia į pažintį iš už kulisų

„Teatras – tai žaidimas. Kviečiame žaisti“, – festivalio „Nerk į teatrą“ pagrindinę idėją pristatė Kauno valstybinis dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Orientuojasi į jaunimą

Jaunajai publikai skirtas renginys kviečia pažinti teatrą iš už kulisų. „Šį, jubiliejinį, sezoną kiekvieną mėnesį stengiamės žiūrovams pateikti po staigmeną. Festivaliu „Nerk į teatrą“ orientuojamės į jaunimą. Specialiai pasirinkome tokį laiką, kai studentai, moksleiviai dar nėra labai giliai įsitraukę į mokslus: artimiausiu metu daugeliui jų negresia egzaminai, trimestrų vedimas, – šyptelėjo teatro vadovas. – Nerti į artimą susitikimą kviečiame ir teatralus, ir mūsų jaunąją publiką. Svarbiausia, kad nesusidurtume kaktomuša.“

Savaitės trukmės festivalio programa susideda iš dviejų dalių: skirtingų rūšių teatro dirbtuvių ir jaunųjų teatralų debiutų. Kūrybinėse dirbtuvėse visi norintieji galės išbandyti kostiumų ir grimo, dekoracijų, butaforijos kūrybinį procesą, sudalyvauti aktorinio meistriškumo studijoje. Idėją, kaip dirbs su būsimais aktorinės studijos dalyviais aktorius Aleksandras Kleinas vaizdžiai pristatė žurnalistams, pasiūlęs sužaisti keletą atminties lavinimo bei intonacijos valdymo žaidimų.

Užmerkti akis ir pasakyti, kaip apsirengęs kaimynas tau iš dešinės; tą patį tekstą perskaityti įsimylėjėlio, kriminalinės rubrikos žurnalisto bei sinoptiko intonacija – aktorius dalijo iš pirmo žvilgsnio visiškai lengvas, kartais, atrodytų, su aktoriaus darbu visiškai nesusijusias užduotis. „Pastabumas labai praverčia aktoriui. Stebėti, kaip apsirengęs praeivis, mums gal ir nėra svarbiausia, bet stebėti žmones, kaip jie elgiasi skirtingose situacijose – būtina, iš to vėliau mes kuriame personažus“, –  prisipažino A.Kleinas.

Sukurs tikrą dekoraciją

Vadovaujant tikriems profesionalams, kūrybinėse dirbtuvėse bus galima ne tik susipažinti su aktorinio trenažo paslaptimis ir gudrybėmis, bet ir sukurti teatro kostiumą, aktoriaus grimą, tikras dekoracijas baigiamajam festivalio koncertui ar teatro „naro“ skulptūrėlę. Kūrybinėse dirbtuvėse sukurtą teatrinį produktą moksleiviai ir studentai galės palyginti su profesionalų atliktais darbais spektakliuose „Moderatoriai“, „4.48 Psichozė“, „Antigonė Sibire“, „Akmenų pelenai“.

„Jauniems žmonėms norime atverti užkulisius tam, kad teatrą jie atrastų per save. Esame įsitikinę, kad geriausios pamokos yra praktiniai užsiėmimai, todėl juos ir siūlome mūsų jaunajai publikai“, – tikino E.Stancikas. – Norime, kad jaunimas suprastų, jog teatras – tai ne vien aktoriai ir režisieriai, tai – visas fabrikas. Neatsitiktinai teatre dirba 136 žmonės, ir tik 36 iš jų yra aktoriai. Tai, ką matome scenoje, yra tik aisbergo viršūnė.“

Kuo skiriasi profesionalus teatras nuo studentiškų darbų, bus galima išvysti teatro debiutantų festivalį „Tylos!“ priminsiančioje studentiškoje „Nerk į teatrą“ programoje. Į festivalį pakviesti Lietuvos teatro mokyklų baigiamųjų kursų studentai čia pristatys savo spektaklius. Kauno žiūrovai turės galimybę išvysti režisierių Gintaro Varno, Jono Vaitkaus, aktoriaus ir režisieriaus Valentino Masalskio vadovaujamų kursų įdomiausius sceninius darbus – iš viso 5 spektaklius.

„Norime, kad jaunimas teatre atrastų savo kartos dievaičius, žmones, kurie meno kalba kalbės apie juos, taps jų tribūnomis“, – užsiminė teatro vadovas. O kokių dievaičių, žvaigždžių vedami į teatrą ateina dabartiniai jaunieji aktoriai? „Iš vyresniųjų tai yra Valentinas Masalskis, mūsų kurso vadovė Algė Savickaitė, iš mano kartos – į režisūrą pereinantis aktorius Vidas Bareikis ir režisierius Agnius Jankevičius, išmokęs mane tiek, kad dabar jaučiuosi įgijęs tarsi antrą specialybę“, – pasakojo A.Kleinas.

„Nerk į teatrą“ finišuos muzikine gaida. Gitaristas Sergejus Krinicinas koncerte pristatys savo naują programą „Gitaros šedevrai: nuo Renesanso iki džiazo“. Baigiamasis festivalio koncertas jaunimui suteiks progą pašėlti hip hopo ritmu. Koncerte skambės repas, beatboksas, arba vokalinė perkusija, gatvės šokis, literatūros ir hip hopo hibridai, free style improvizacijos. Kitame nei įprasta amplua čia prisistatys keletas teatro žmonių: teatro vadybininkas Donatas Medzevičius taps reperiu Medonu, kompozitorius Deividas Gnedinas – Corbie. Dekoraciją šiam koncertui sukurs festivalio dirbtuvių dalyviai.

Tikisi suburti savanorių

Festivalio metu publika taip pat galės apžiūrėti Didžiosios salės fojė įrengtą Kauno dramos teatro istorijos parodą su istorinių spektaklių kostiumais, rekvizitu, dailininkų eskizais. Išvysti parodą ir pamatyti teatrą iš vidaus – gamybinius cechus, pastatus, užkulisius – bus galima profesionalių gidų ir teatro darbuotojų vedamose ekskursijose „Teatro erdvės“. „Tai nedažnai pasitaikanti proga susipažinti su sudėtinga teatro organizacine struktūra ir legendine jo istorija. Pirmosios ekskursijos įvyks per festivalį „Nerk į teatrą“, jas organizuosime ir renginiui pasibaigus“, – planavo teatro atstovė spaudai Jurga Knyvienė.

Visi festivalio renginiai – mokami. Bilietai į teatro debiutantų spektaklius kainuoja 15–20 litų, dalyvauti specializuotose dirbtuvėse ir ekskursijoje po teatrą galima sumokėjus 10 litų. „Kainos – simbolinės. Galėjome pasiūlyti ir nemokamų dalykų, tačiau žinote, koks Lietuvoje požiūris į tokius renginius“, – užsiminė E.Stancikas. Tikimasi, kad festivalis taps tradiciniu. „Ateityje dirbtuvių dalyviai galės sukurti po 10 minučių etiudą nuo – iki: nuo dekoracijų, kostiumų, apšvietimo, muzikos, iki aktorinių ir režisūrinių dalykų“, – dėstė teatro vadovas ir vylėsi, kad festivalis sutelks į teatrą būrį savanorių.
Išsami festivalio programa – www.dramosteatras.lt.


Kas? Festivalis „Nerk į teatrą“.
Kur? Kauno valstybiniame dramos teatre (Laisvės al. 71).
Kada? Vasario 21–26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

negražu

negražu portretas
na, kažkaip negražiai čia - tikisi, kad pritrauks savanorių, t. y. be atlygio dirbančių žmonių per renginius už kuriuos jie turi susimokėti. Tokie žmonės, jų šeimos, ypač neturi pinigų, todėl negražu, oi kaip negražu sakyti, kad į nemokamus renginius atseit yra požiūris prastas. Norit pasipinigaut, mielieji, nors ir grašiais, o paskui tikitės savanorių. O iš tikrųjų bus labai nemažai tų, kurie norės, bet neturės už ką. Bent jau taip nedorai nekalbėkite, gaila tų žmonių, kurie vieni greičiausių taptų savanoriais, bet, deja, juos sustabdys rinkliava. Tokie renginiai turėtų vykti vien už projektines lėšas, juo labiau tikintis savanorystės

zydras

zydras portretas
kai pedukai valdo teatra viskas taip zydra
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių