Kam priklauso Michelangelo „Dovydas“?

Italijos vyriausybės teisininkai pateikė devynių puslapių dokumentą, kuriame teigiama, jog Michelangelo skulptūra „Dovydas“ neginčijamai priklauso valstybei.

Nesutariama, kam priklauso garsioji renesanso kūrėjo Michelangelo skulptūra „Dovydas“ – Italijos valstybei ar Florencijai, kurioje ši skulptūra eksponuojama.

1504 m. miesto rotušės aikštėje pastatyta skulptūra iki šių dienų yra miestelėn
ų pasidižiavimas. Statula XVI a. pr. turėjo ypatingą politinę reikšmę: tuo metu Florencijos respublika, išvijusi savo vidinius tironus, buvo pasiryžusi priešintis tiek vidaus, tiek išorės priešams. Tikėta, kad maža Florencija gali nugalėti, kaip kadaise jaunas taikus piemuo Dovydas nugalėjo milžiną Galijotą.

Tačiau Silvio Berlusconi vyriausybės teisininkai pavartę senuosius archyvus teigia atradę neginčijamų įrodymų, kad renesanso meistro kūrinys priklauso ne Florencijos miestui, bet Italijai.

„Reikšdamas didžiausią pagarbą Romos teisininkams sakau, kad miestas turi dokumentų, neginčijamai įrodančių, kad statula „Dovydas“ priklauso Florencijai“, – cituojamas Florencijos meras Matteo Renzi.

Minėtame devynių puslapių vyriausybės teisininkų parengtame dokumente aiškinama, kad Italija, o ne Florencijos miestas, yra teisėtas Florencijos respublikos teisių perėmėja. Būtent Florencijos respublika finansavo skulptūros sukūrimą.

„Kai Roma tapo Italijos sostine, 1870-1 dekrete nurodoma, kad miesto rotušė ir viskas, kas joje, priklauso Florencijai, taip pat ir statula. Dokumente parašyta, kad „Dovydas“ yra mūsų“, – argumentavo Florencijos meras.

Italijos vyriausybės teisininkai teigia, kad minėtame dokumente [1870-1 dekrete – lrt.lt] apie statulą nekalbama. Be to, pabrėžia jie, kai 1873 m. „Dovydas“ pradėtas eksponuoti Florencijos Dailės akademijos galerijoje, miestas nepareiškė jokių teisių į skulptūrą, o po metų tuometinis Florencijos meras esą paskelbė, kad „Dovydas“ priklauso Italijos vyriausybei ir atsiuntė sąskaitą Romai už skulptūros perkėlimo darbus.

Skaičiuojama, kad dėl „Dovydo“ skulptūros iš galerijos lankytojų, kurių per metus sulaukiama per 1,5 mln., surenkama maždaug 8 mln. eurų.

Kaip skelbia italų dienraštis „La Repubblica“, pajamos iš lankytojų atitenka vyriausybei. Taip pat vyriausybei atitenka ir kitų Florencijos muziejų pelnas, gaunamas iš bilietų pardavimų. Iš viso tai sudaro 30 mln. eurų per metus, skelbia dienraštis.

Florencijos meras piktinasi, kad Italijos vyriausybė kol kas tik garsiai deklaruoja apie ketinimus skirti pinigų, kad būtų išsaugotas Florencijos kultūrinis paveldas – o realių pinigų miestas esą kol kas negauna.

Neseniai Florencijos meras teigė nusiųsiąs Romai sąskaitą už grafitų, kuriuos ant Florencijos Dailės akademijos galerijos sienos stovėdami eilėje palieka nuobodžiaujantys turistai, pašalinimo darbus. „Valstybė ima pinigus iš turistų, kurie ateina pasižiūrėti [...] „Dovydo“, tačiau to nesutvarko. Miestas turi teisę būti švarus“, – kalbėjo M. Renzi.

Parengta pagal guardian.co.uk ir telegraph.co.uk



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių