Per Kalėdas dovanoti gyvūną - neatsakinga

"Iš patirties žinome, kad prieš didžiąsias metų šventes į "Pifą" kreipiasi gyventojai, norėdami paimti mūsų globojamą benamį šunelį ar katinėlį ir dovanoti gyvūną savo draugams, vaikams ar artimiesiems. Lyg ir kilnus poelgis, tačiau ar visada apgalvotas?" - klausia "Pifo" vadovė Brigita Kymantaitė.

Pašnekovė primena, kad, visų pirma, Kalėdos - visai netinkams metas dovanoti šuniuką ar kačiuką, nes šventinėmis dienomis namuose daug svečių, triukšmo arba patys naujo įnamio šeimininkai išeina į svečius. Dėl to gyvūnėlis gali patirti stresą, kuris gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų.

Kitas svarbus dalykas - keturkojo mažylio priežiūra, kuri pareikalaus ne vienų metų kantrybės, laiko, pasiaukojimo. Naujam šeimininkui, ypač jei jis vaikas, mielas keturkojis mažylis gali greitai nusibosti, tačiau tai ne žaislas - jo nepadėsi į lentyną, negrąžinsi į prieglaudą.

Todėl kartais tokios gyvos dovanos atsiduria gatvėje. Tad prieš dovanodami gyvūną pirmiausiai išsiaiškinkite, ar žmonės, kuriems nutarėte įteikti tokią dovaną, iš tiesų to nori, tam pasirengę?

"Vargu ar kitas žmogus gali parinkti jums tinkamą gyvūną, nes jo išvaizda, temperamentas, amžius ir kiti veiksniai yra asmeninis žmogaus, kuris juo rūpinsis, pasirinkimas. Įsigyti gyvūną yra atsakingas sprendimas, kuriam reikia rengtis iš anksto. Karštakošiški, emocijomis pagrįsti sprendimai dažniausiai padaro gyvūnams meškos paslaugą", - įsitikinusi Brigita.

Gyvūnų globėja pabrėžė, kad visa, ką ji pasakė apie šuniukus ir kačiukus, galioja ir kitoms gyvoms dovanoms: šinšiloms, papūgėlėms, jūrų kiaulytėms, ropliams ir pan.
Tuo atveju, kai esate atsakingai apsvarstę galimybę Kalėdų proga paimti gyvūną iš prieglaudos, įsigyti jį parduotuvėje ar iš veisėjų, išsirinkę jį paprašykite palaikyti iki sausio pradžios.

Vietoje parinktos gyvos dovanos draugui, vaikui ar šeimos nariui įteikite gyvūnėlio nuotrauką, priežiūros reikmenis, o po Naujųjų metų padovanosite ir ilgai lauktą įnamį. Tokiu būdu gyvūnėlis išvengs Kalėdų šurmulio ir trenksmingų Naujųjų metų fejerverkų, kurie net ir visko mačiusiems mūsų augintiniams sukelia didžiulį stresą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių