Kaip išsaugoti medinę miestų architektūrą?

Kaune kaip ir kituose Lietuvos miestuose iki šiol gausiai išlikusi unikali medinė architektūra. Vilniaus miesto savivaldybė medinių namų išaiškinimą ir dalinį tvarkymą pradėjo 2005 m., Klaipėda - 2008 m. Tuo tarpu Kaune iki šiol nedaroma jokių žingsnių.

Todėl Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto ir Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės instituto Architektūros katedros studentai nuo rugsėjo pradžios vykdo Kultūros paveldo departamento iš dalies finansuojamą projektą Medinės miesto architektūros pažinimas ir saugojimas.

Studentai kartu su prof. Nijole Lukšionyte apžiūrėjo nemažai medinių namų, bendravo su jų savininkais. Siekiant gyvinti dialogą, 2009 m. lapkričio 19 d. į atvirą diskusiją Kauno Architektų namuose buvo pakviesti medinės architektūros specialistai, projektuojantys architektai, namų savininkai, kultūros paveldo saugotojai ir savivaldybės atstovai. Po diskusijos projektų dalyvių siūlymu KPD Kauno teritorinis padalinys įteikė knygą geriausiai tvarkomo medinio namo savininkui.

Diskusijoje nuspręsta: kreiptis į Kauno miesto savivaldybę, kad būtų inicijuota Kauno medinės architektūros išsaugojimo programa; į kultūros vertybių registrą įtraukti vertingiausius Kauno medinės architektūros objektus, kad savininkai galėtų pasinaudoti valstybinio finansinio kompensavimo mechanizmu; skleisti žinias apie medinės architektūros paveldo išsaugojimo svarbą per seniūnijas, bendruomenes, kultūros ir švietimo įstaigas. Namų savininkus informuoti apie paveldo objekto vertę ir saugojimo apimtį, į konsultantų-savanorių tarnybą įtraukti studentus; sudaryti sąlygas restauruoti medinius namus praktinę patirtį turintiems meistrams. Taip pat prašoma nedidinti žemės mokesčio nekilnojamojo turto savininkams, gyvenantiems nekomerciniuose rajonuose, siūloma paveldo objektų savininkus atleisti nuo planuojamo įvesti nekilnojamojo turto mokesčio; riboti naujų stambių pastatų statymą sklypuose arba sklypų dalyse, tarp sodybinio pobūdžio namų, nes tai smarkiai keičia tradicinę aplinką; rengti pažintinio turizmo maršrutus medinių namų arealuose; tai skatintų ir gyventojų domėjimąsi konkrečios vietos paveldu, ugdytų jų savimonę.

Daugiau informacijos apie medinės architektūros saugojimą bus pateikta informaciniame metodiniame lankstinuke, kurį ruošiamasi išleisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių