Ką šįkart atneš rugpjūtis?

Paskutinis vasaros mėnuo atneša ne tik šiltų orų ir atostogų, bet ir nemalonių staigmenų - karų, ekonominių negandų ir politinių audrų. Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ primena didžiausias rugpjūčio krizes Naujausiųjų laikų istorijoje.

1914 m. Pirmojo pasaulinio karo pradžia

Po Austrijos sosto įpėdinio Franzo Ferdinando žmogžudystės Viena pateikė ultimatumą Belgradui. Netrukus Austrija-Vengrija paskelbė karą Serbijai, pastarajai į pagalbą atskubėjo Rusija. Rugpjūčio 1-ąją Berlynas paskelbė karą Maskvai.

1931 m. Didžiosios Britanijos vyriausybės paralyžius

Didžioji Britanija atsidūrė pačiame Didžiosios depresijos dugne. Vyriausybė buvo priversta skolintis iš JAV ir Prancūzijos, bet investuotojai vis tiek pardavinėjo svarus sterlingus, smukdydami nacionalinės valiutos vertę. Leiboristų premjeras Ramsay MacDonaldas drakoniškomis priemonėmis bandė karpyti biudžetą, sumažino net bedarbių pašalpas, ir dėl to užsitraukė bendrapartiečių nemalonę. Karalius George‘as V atmetė jo atsistatydinimo prašymą ir pasiūlė suformuoti plačią koaliciją su liberalais ir konservatoriais. Galų gale R.MacDonaldas buvo išmestas iš leiboristų partijos, o Didžioji Britanija atsisakė aukso standarto piniginės sistemos.

1990 m. Irako įsiveržimas į Kuveitą

Trintis tarp Irako ir Kuveito peraugo į karą. Po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba skyrė Bagdadui ekonomines sankcijas, naftos kainos staigiai šovė į viršų. JAV ir Didžioji Britanija užšaldė Irako aktyvus. Jungtinėms Tautoms pritarus, surengta operacija „Audra dykumoje“, ir 1991 m. vasarį Kuveitas buvo išlaisvintas.

1998 m. Rusijos ekonomikos krizė

Po Azijos ekonominės krizės nukentėjusi Rusija nesugebėjo padegti skolų užsieniui. Nepaisydama Vakarų ekonomistų raginimų, Boriso Jelcino vyriausybė atsisakė devalvuoti rublį. Bet rugpjūčio 14 d. Centrinis bankas visgi devalvavo valiutą. Užsienio investuotojai patyrė šoką, kai Rusija sustabdė atsiskaitymus už trumpalaikes skolas ir vyriausybės obligacijas. Rublis ir Rusijos įmonių akcijos katastrofiškai smuko, o skubiai iš atostogų grįžęs parlamentas pareikalavo B.Jelcino atsistatydinimo.

2007 m. Finansų krizės pradžia

Tuo metu, kai pasaulio bankininkai deginosi savo prabangiose jachtose, niekas jiems nepranešė apie gąsdinantį Prancūzijos banko „BNP Paribas“ pranešimą. Rugpjūčio 9-ąją jis pranešė investuotojams, kad dingus likvidumui rinkose, jie negalės išsiimti pinigų iš dviejų „BNP Paribas“ fondų. Jau po kelių savaičių Didžiosios Britanijos vyriausybė buvo priversta gelbėti banką „Northern Rock“ - pirmąją finansų krizės auką.

2008 m. Rusijos ir Gruzijos karas

Rugpjūčio 8 d. Gruzijai atakavus Cchinvalį į Tbilisio ir separatistinių respublikų konfliktą įsitraukė Maskva. Rusijos pajėgos įsiveržė į Gruzijos teritoriją, bet įsikišus tarpininkams atsisakė ketinimų užimti sostinę Tbilisį. Rugpjūčio 26 d. Rusija pripažino separatistinių Gruzijos respublikų Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę ir pradėjo įsitvirtinti šiose teritorijose.


Šiame straipsnyje: rugpjūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių