Ką mėgo valgyti tarpukario Lietuvos prezidentai?

  • Teksto dydis:

Lietuvos tarpukaris dažnai vadinamas auksiniu amžiumi, todėl natūralu, kad to laikotarpio prezidentų gyvenimus daugelis įsivaizduoja tviskančius prabanga. Spėliodami, ką tos asmenybės galėjo valgyti, dažniausiai mąstome apie įdarytus fazanus ar bent jau tuo metu populiarius vokiškus šnicelius, tačiau iš tiesų iš provincijos kilusių aukščiausių šalies vadų stalas atrodė net per kukliai, pasakojama LRT TELEVIZIJOS laidoje „Istorijos detektyvai“.

„Prezidentams maistą ruošdavo virėja, ir valgė jie tris kartus per dieną: pusryčius, pietus ir vakarienę. Ant Antano Smetonos pusryčių stalo būdavo sviesto, sūrio, dešros, kumpio, duonos, kavos bei arbatos. Prie pusryčių stalo prezidentas kartu su adjutantu skaitydavo spaudą ir aptardavo didžiausias naujienas.

Pietų A. Smetona sėsdavo kartu su žmona ir vaikais, pasikviesdavo prezidentūros karininkus, kartais pasikviesdavo svečių. Pietums jie valgydavo karštus patiekalus. Amžininkai atsimena, kad dažniausiai prezidento stalas būdavo kuklus. Vakarienei taip pat nebuvo patiekiama neįprastų patiekalų – dažniausiai jie valgydavo sūrį, duoną, sviestą“, – pasakoja Istorinės Prezidentūros Kaune istorikė Justina Minelgaitė.

Anot jos, visus tris tarpukario prezidentus – A. Smetoną, Aleksandrą Stulginskį ir Kazį Grinių vienijo pomėgis vienam patiekalui.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Istorijos detektyvai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
i is smetonines laimes puse lietuvos pabego...

Pilietis

Pilietis portretas
kalti okupantai sovietai, nevertėtų užmiršti. Jie atnešė nelaimę Lietuvai. O daugelis lietuvių džiaugiasi ir nusikalba su išplautomis smegenimis.

isdavikas

isdavikas portretas
kapitonas pirmas pabeges is skestancio laivo nevertas pagarbos koks skirtumas ka jis veltedziaudamas valge pries tauta jis turejo atlikti savo pareiga iki galo tik vienas zmogus is vyriausybesta atliko jonas zemaitis vytautas slove jam ir garbe per amzius isdavikam ir pabegeliam geda ir negarbe per tokius bajorus lietuva prarado savo galybe musu praeitis tai ateities veidrodis nesunku suprast kodel siandien tokije situacijoje sedim
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių