Jurbarke atidengtas Sinagogų aikštės memorialas

  • Teksto dydis:

Jurbarke penktadienį atidengtas Sinagogų aikštės memorialas, skirtas įamžinti čia gyvenusių žydų atminimą bei bendrą šios tautos ir lietuvių istoriją.

„Šis memorialas primins tuos šimtmečius, kai dvi bendruomenės gyveno drauge. Dirbo, prekiavo, bičiuliavosi ir padėdavo vieni kitiems“, – sakė Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius.

Anot savivaldybės pranešimo, Sinagogų aikštės memorialas suvienijo Jurbarko žydų bendruomenės palikuonis iš Izraelio, JAV, Pietų Afrikos, Jungtinės Karalystės, Rusijos bei Kanados ir filantropus iš Lietuvos, Vokietijos ir Izraelio.

Aikštę ir vietą memorialui statyti išrinko Jurbarko savivaldybė, paminklą sukūrė Jurbarke šaknų turinti Izraelyje gyvenanti Zundelovičių šeima: skulptorius Dovydas Zundelovičius, architektė Anna Zundelovič bei meno direktorius Grigorijus Zundelovičius.

„Istoriją formuoja žmonių prisiminimai, išgyvenimai. Jurbarko istorija – liūdna, žinant tai, kad per karą buvo nužudyti beveik visi miesto žydai ir dalis lietuvių. Tačiau tai – paminklas ne Holokaustui. Marmure įkūnyta idėja, kad dvi skirtingos kultūros gali gyventi drauge, ką įrodė istorija. Tai – paminklas istorijai ir žmonėms“, – sakė D. Zundelovičius.

Sinagogų aikštės memoriale atspindėta kadaise viena gražiausių Europoje medinė Jurbarko sinagoga, Jurbarke gyvenusių žydų pavardės, profesijos, jurbarkiečiai, karo metais gelbėję žydus.

Memorialas kurtas privačiomis lėšomis, iš dalies finansuojant Geros valios fondui. Anksčiau skelbta, kad projekto vertė sieks 180 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aloyzas

Aloyzas portretas
Anonime,eini seneliu pėdomis

vaizdelis

vaizdelis portretas
slykstus

Žukis

Žukis portretas
Aplink memorialą beveik vien lūšnos, gera reklama Jurbarkui. Turės kuo nustebint pasaulį
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių