Juodojo kaspino dieną koncertavo atlikėjai iš trijų žemynų

Minint Juodojo kaspino dieną Seime surengtas koncertas, internetu sutelkęs žymiausius kompozitorius ir atlikėjus iš viso pasaulio.

Atlikėjai iš Baltijos šalių, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Australijos, nors ir būdami skirtingose pasaulio vietose, pasitelkę šiuolaikines technologijas, drauge surengė koncertą, skirtą prisiminti stalinizmo ir nacizmo aukas bei Baltijos kelią.

„Yra startuojami kompiuteriai su analogiškomis programomis ir jose yra natos, jei taip galima pasakyt, tiksliau – metronomas. Natų gali ir nebūt, metronomas duoda bendrą ritmo pojūtį. Tą metronomą mes gauname iš visų šalių – trijų žemynų – ir jį bandom sudėti į vieną buferį tokį, į vieną dėžutę, ten išlyginam su savo technologija, padarom, kad būtų kartu, nes iš skirtingų žemynų yra vėlavimas labai skirtingas, tai mes suvienodinam ir išleidžiam į gyvą transliaciją“, – pasakojo projekto iniciatorius ir vadovas Gediminas Zujus.

Koncerte skambėjo kompozitorių Broniaus Kutavičiaus, Pėterio Vasko ir Aarvo Perto kūriniai. Juos atliko Baltijos ir Lietuvos kamerinis orkestrai, Toronto kvartetas, dainininkai iš Čikagos simfoninio orkestro ir Melburno universiteto, choras „Aidija“, Jungtinis Baltijos šalių kariuomenių orkestras. Koncertui dirigavo Maris Kupčas ir Modestas Pitrėnas. Jis, kaip ir dalis atlikėjų, sako tokiame koncerte pasirodęs pirmą kartą.

„Gyvenam 21 amžiuje, kur technologijos pasiglemžia žmogų, jo jausmus, net likimus, tai šį vakarą leidomės tų technologijų vedami, ir šį vakarą sunku pavadinti koncertu. Tai – įvykis, tam tikras vyksmas kartu su elektronika ir kitose šalyse gyvenančiais muzikais ir kartu tai yra pasidalijimas tam tikru jausmu, kuris mus veda link tų mūsų tautoms lemtingų įvykių“, – kalbėjo dirigentas Modestas Pitrėnas.

„Aš pati labai daug keliauju – tiek su šeima, tiek su draugais bendrauju per atstumą. Turbūt jau tas įprotis tiek yra įaugęs. Man nebuvo labai didelė staigmena ar kažkas neįtikėtino, tačiau kliūčių ir įvairių nesklandumų tikrai atsirado per šias dienas kai repetavome, ir net šiandien. Tikrai daug nervų reikalaujantis projektas“, – sakė smuikininkė Justina Auškelytė.

Šiam koncertui parengta ir speciali scenografija bei vaizdo instaliacijos, kuriose matomi ir girdimi bažnyčios varpai iš Čikagos bei Vilniuje esantis didžiausias kariljonas Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių