Jorė – tikrieji baltų Naujieji metai

  • Teksto dydis:

Balandžio 29–30 d., paskutinį balandžio savaitgalį, senojo baltų tikėjimo tęsėjai rinksis į didžiąją pirmosios pavasario žalumos šventę Jorę.

Kulionių kaime, Molėtų rajone, šalia Molėtų astronomijos observatorijos, Molėtų krašto muziejaus Etnografinėje sodyboje ir Senovinėje dangaus šviesulių stebykloje ši šventė bus švenčiama jau 21-ąjį kartą.

"Jorės šventė, kai sprogsta pirmieji pavasario pumpurai, veržiasi gležni gyvybės daigai, visa gyvastis apsigaubia pavasario žalumos migla – jore, tai tikrieji Naujieji metai", – sako ilgametis Jorės šventės rengėjas, etnoastronomas, Senosios baltų religinės bendrijos Romuva vaidila Jonas Vaiškūnas.

"Jorė yra ypač greitai praeinantis metas, kurio miesto įsukti žmonės gali nė nepastebėti. Apie šį laiką pirmą kartą nugriaudi Perkūnas ir pažadina viską, kas gyva. Kviečiame kiekvieną surasti laiko panirti į prisikeliančios gamtos glėbį", – ragina Jorės šventės rengėja muziejininkė Daiva Vaiškūnienė.

Balandžio 29 d., šeštadienį, nuo 11 val. šventės dalyviai pradės šventę talka – tvarkys Senovinės dangaus šviesulių stebyklos stulpus, šventinius vartus, Perkūno šventovę. Ant Lenktinio ežero kranto įrengtoje dūminėje pirtyje po talkos išsikaitinus, bus galima, pasisėmus perkūniškų galių, pūkštelėti į šaltas ežero bangas.

Pavakare bus galima pasimokyti šaudymo iš lanko ir tautinių žaidimų, o temstant pavakaroti prie didžiulio šventinio laužo. Mėgstantieji nuotykius galės keliauti į naktinį žygį su deglais.

Balandžio 30 d. nuo pat ryto Perkūno šventovėje bus užkaistas didelis apeiginis katilas, kuriame kunkuliuos šventinis Jorės viralas. 11 val. Senovinėje dangaus šviesulių stebykloje bus paskelbta apeigų pradžia ir visi žygiuos į didingo Kulionių piliakalnio viršukalnę.

Ant pilies kalno bus pagerbtas pilėnų ir kitų tautos didvyrių atminimas, o jų vėlės bus pakviestos įsilieti į švenčiančiųjų gretas.

Po to šventės dalyviai iškilmingomis eitynėmis sugrįš į Dangaus šviesulių stebyklą. Čia nuo piliakalnio atnešta ugnimi bus įkurtas šventinis Dangaus šviesulių stebyklos aukuras.

Vėliau visi keliaus į Perkūno šventovę nešini Perkūnui aukoti paskirtais akmenimis. Aukojant bus tariami svarbūs žodžiai ir širdingi linkėjimai šventės dalyviams ir visai tautai. Vaikai ir suaugusieji galės pasirungti ridendami atsivežtus margučius – joručius, pasilinguoti Jorės sūpuoklėmis. O kai į per visą šventę kunkuliavusį apeiginio viralo katilą Krivė įmerks šventąjį nuodėgulį, dalyviai su savo indais ir šaukštais galės stoti į eilę, kad gautų savąją švento apeiginio viralo dalį. Čia pat, Perkūno šventovės viduryje, milžiniškoje keptuvėje čirškės kvapni apeiginė Jorės kiaušinienė.

Tie, kurie jautriau nei kiti išgyvens šventinį širdies virpulį, bus kviečiami pasilikti vakaro pokalbio "Senojo baltų tikėjimo nūdiena" Etnografinėje pirkioje. Šį kartą pasirinkta tema – "Nepamirštama asmeninė dieviškumo apraiškos patirtis".


Šiame straipsnyje: Jorėtradicijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Ar pagonių Dievas Pizius-Karvauckis atvyks?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių