Jie nežino, kas yra K. Kardashian

Mažoje, apaugusioje tropine augmenija Indijos vandenyno saloje, į kurią galima patekti tik įveikus koralinių rifų žiedą, vis dar išlikusi izoliuota pirmykštė gentis, kuri nenori turėti nieko bendro su civilizacija.

Tūkstantmečiai be kontakto

Indijos vandenyno viduryje esančios Šiaurės Sentinelų salos gyventojai niekada neragavo kokakolos, neklausė nei klasikinės, nei technomuzikos ir nežino, ar sulyso, ar priaugo svorio Kim Kardashian. Jiems tas pats, kaip atrodo Donaldo Trumpo šukuosena ar Vladimiro Putino veidas po grožio injekcijos, nes sentinelų genties žmonės net nenutuokia, kas tokie šie baltaodžiai vyrai. Ir nenori nutuokti. Salos gyventojai civilizacijos atstovams neleidžia net priartėti prie savo teritorijos.

Sraigtasparnį ar laivą jie apšaudo strėlėmis. Turistų (tiesą sakant, jų čia nėra ir niekada nebuvo) kūnus veikiausiai sumestų į vandenyną.

Šiaurės Sentinelų salą, esančią Bengalijos įlankoje tarp Birmos ir Indonezijos, galima pavadinti nesvetingiausia ir mažiausiai trokštama aplankyti vieta pasaulyje, rašo news.com.au.

Čia gyvena sentinelų gentis, kurios nariai yra tiesioginiai pirmųjų į Afriką atkeliavusių žmonių palikuonys. Manoma, kad Andamanų salose, kurioms priklauso Šiaurės Sentinelų sala, jie gyvena apie 60 tūkst. metų. Kadangi sentinelų kalba labai skiriasi nuo kitų Andamanų salų gyventojų, spėjama, kad tūkstančius metų salos gyventojai beveik neturėjo kontakto su išoriniu pasauliu.

Apie žemdirbystę nežino

Šiaurės Sentinelų saloje gyvenanti bendruomenė mokslininkų laikoma nekontaktuojančia gentimi: tai reiškia, kad salos bendruomenė visai nebendrauja arba labai mažai bendrauja su išorinio pasaulio atstovais.

Ši gentis dar nesugalvojo imtis žemdirbystės, nes vis dar praktikuoja žemės gėrybių rinkimą ir žvejybą – tai, ką žmonės darė prieš žemės ūkio plėtrą, kuri prasidėjo maždaug prieš 10 tūkst. metų.

Šiaurės Sentinelų salos gyventojų buitis, kasdienybė ir ritualinės šventės neįamžintos nuotraukose. Jų yra vos keletas, kone visos darytos iš oro.

Priešingai nei pirmykštės gentys, atrastos Amazonės atogrąžų miškuose, sentinelų gentis nenori turėti nieko bendro su likusia žmonijos dalimi. Amazonės džiunglėse gyvenančios gentys susipažįsta su civilizacija ir priima jos pagalbą, pavyzdžiui, medicininę. Bet Šiaurės Sentinelų salos gentis į bandymus susipažinti atsakė smurtu ir žūtbūtine gynyba.

Visada paruošę strėles

Netgi žmones, išsigelbėjusius iš sudužusių laivų, sentinelai pasitinka strėlėmis.

1960 m. Indijos vyriausybė bandė užmegzti kontaktą su genties atstovais, tačiau daugiausia, kas pavyko, tai palikti dovanų.

1974 m. režisierius, sumanęs susukti filmą apie salos gyventojus, skubiai pabėgo, o iš jo šlaunies teko operuoti strėlę.

1981 m. Panamos laivas "Primrose" užplaukė ant rifų, esančių prie salos. Kol laivo įgulos nariai laukė gelbėtojų, sentinelų genties atstovai paleido į darbą savo ietis ir strėles. Galiausiai į kapitono pagalbos signalą atsiliepė laivas ir išgelbėjo įgulą.

Praėjus dešimtmečiui, Indijos antropologas Madhumala Chattopadhyay kažkaip sugebėjo draugiškai prisiartinti prie salos ir užmegzti kontaktą. M.Chattopadhyay net surengė į salą keletą ekspedicijų, tačiau Indijos vyriausybė, negalėdama užtikrinti saugumo, jas uždraudė.

Atsakas piktas ir žiaurus

Gali būti, kad sentinelus vengti civilizacijos atstovų išmokė savisaugos instinktas. Buvusi gausiausia Andamanų salyno gentis patyrė naikinimą dėl žiaurios baltaodžių pramogos, vadinamos žmonių safariu. Šiaurės Sentinelų saloje esanti gentis tam nepasidavė.

Nuo tų laikų bet kuris prisiartinimas prie salos moderniems žmonėms kelia pavojų.

2004-aisiais Indijos vandenynu praūžus cunamio bangoms virš  Šiaurės Sentinelų salos ratus suko Indijos karinių oro pajėgų sraigtasparnis. Jo įgula nesitikėjo rasti saloje gyvų – buvo manoma, kad Šiaurės Sentinelų saloje, kuri buvo kaip tik cunamio kelyje, vargu ar galėjo kas nors išgyventi.

Sraigtasparnio įgula mėtė į salą paketus su maistu. Iš džiunglių išniro vienas vyras ir ėmė laidyti į sraigtasparnį strėles.

Vis dėlto manoma, kad šiuo metu saloje gyvena apie 50–250 žmonių, nenorinčių, kad kas nors įkeltų koją į jų salą.

2006 m. sausį sentinelai nužudė du žvejus, kurie atsidūrė per arti salos krantų. Tai buvo paskutinis civilizacijos kontaktas su Šiaurės Sentinelų salos gentimi.

Dabar sala stebima tik internetu, pasitelkus programą "Google Earth".


Geriau nesiartinti

Šiaurės Sentinelų sala – nedidelė sala Bengalijos įlankoje, toliausiai į vakarus esanti Andamanų sala. Jos plotas 72 kv. km. Sala yra nutolusi nuo kitų salų ir supama pavojingų rifų. Ji apaugusi vešlia tropine augalija, aukščiausias taškas – 48 m virš jūros lygio.

Šioje saloje gyvena čiabuviai sentinelai, vengiantys bet kokio kontakto su kitais žmonėmis. Vietinė regiono valdžia yra pareiškusi, kad neturi ketinimų kištis į sentinelų gyvenimo būdą ar gyvenamąją vietą.

Sala greičiausiai smarkiai nukentėjo nuo 2004 m. gruodžio 26 d. cunamio, tačiau gyventojų išliko, manoma, kad šiuo metu jų gali būti nuo 50 iki kiek daugiau nei 200.

Šiuo metu į salą savarankiškai patekti uždrausta.


Šiame straipsnyje: gentispirmykštė gentis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir aš nežinau

Ir aš nežinau portretas
girdėta kažkur, bet ką ji veikia, niekada nesidomėjau.

pfff

pfff portretas
o seime pas mus ne ju gentainiai sedi?

Anonimas

Anonimas portretas
Jiems ir nereikia zinoti ,jie gyvena savo gyvenima ir nemato reikalo ,kad kas kistusi,saunuoliai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių