Jei nesate girdėję mandolinų

Pirmą kartą Lietuvoje koncertuos mums mažai žinomais instrumentais - mandolinomis - grojantis orkestras „Circolo mandolinistico Aurora di Vacallo“ iš Šveicarijos.

Koncerte taip pat pasirodys solistas iš Italijos - Carlo Aonzo. Šis atlikėjas keletą metų koncertavo su Milano teatro „La Scala“ orkestru.

Šis kolektyvas turi labai senas muzikavimo tradicijas - susikūrė jis dar 1926 m. Vakalo mieste (Šveicarija). Tiesa, kurį laiką jo veikla buvo sustabdyta ir atgaivinta tik 1974 m.

Dabar orkestre groja 33 muzikantai, kuriems vadovauja maestro Piero Luigi Lisci. Mandolinų orkestro repertuaras labai platus - nuo tradicinės šveicarų ir kitų tautų muzikos, klasikinių opusų iki šiuolaikinės ir populiariosios muzikos interpretacijų. „Circolo mandolinistico Aurora di Vacallo“ gali pasigirti ir šešiais albumais.

Su orkestru Šv. Kotrynos bažnyčioje koncertuosiantis C.Aonzo - mandolinos virtuozas. Jis su šiuo instrumentu keliauja po viso pasaulio scenas, o grojimo meną puoselėja tarptautinėje Italijos mandolinų akademijoje.

Koncerto programoje skambės Wolfgango Amadeuso Mozarto operos „Karalius piemuo“ uvertiūra, Giacomo Sartori „Alpių harmonija“, Carlo Munier „Ispaniškas kapričo“, Amedeo Amadei „Jūreiviška siuita“ ir kiti kūriniai.

Mandolina - styginis instrumentas, savo forma primenantis kriaušę ar ašarą. Dailininkus, poetus, muzikus ir dėl savo grožio, ir dėl skambesio ji įkvėpdavo dar nuo Antikos laikų. Vėliau kūrinius jai kūrė tokie kompozitoriai kaip Ludwigas van Bethovenas, Antonio Vivaldi. Mandolina turėjo nemažai įtakos ir šių dienų muzikos stiliams - džiazui, rokui, pankrokui, bluegrass. Jos švelnų, romantišką tembrą savo kūryboje naudojo Paulas McCartney, Rodas Stewartas, grupės R.E.M., „Led Zeppelin“ ir kt.

Iš Italijos kildinama mandolina populiari ir turi senas tradicijas tokiose šalyse kaip Graikija, Šveicarija, Portugalija, Jungtinė Karalystė, Japonija, JAV. Lietuvoje ji pažįstama mažai, tad šis koncertas - unikali galimybė pamatyti, išgirsti įvairių dydžių ir formų, plačiausių garsinių galimybių visą mandolinų orkestrą.

VIETA: Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30.

LAIKAS: gegužės 1 d. 18 val.

KAINA: 20-40 litų.


Šiame straipsnyje: mandolinų orkestras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių