J.Basanavičiaus premijai ketinama suteikti nacionalinės premijos statusą

Jono Basanavičiaus premijai ketinama suteikti nacionalinės premijos statusą. Kultūros ministerija parengė tai numatančių naujų premijos nuostatų projektą.

Pagal jį, premiją kasmet skirtų Vyriausybė kultūros ministro teikimu. Jos dydis būtų nebe 65 tūkst. litų, o 140 tūkst. litų.

Premija būtų įvertinti reikšmingi visuomenei darbai, susiję su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, tautinės savimonės ugdymu ir puoselėjimu, kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

Premija būtų skiriama iki lapkričio 10 dienos, o įteikiama lapkričio 23 dieną, vieno iš svarbiausių nepriklausomybės siekėjų 20 amžiaus pradžioje Jono Basanavičiaus gimimo dieną.

Kultūros ministerijos teigimu, J.Basanavičiaus premijos statusą reikia keisti, nes tai vienintelė premija, skiriama už reikšmingą veiklą etninės kultūros srityje.

Sprendimą dėl to turi priimti Vyriausybė.

Dėl J.Basanavičiaus premijos prestižos pakėlimo į Vyriausybę bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą kreipėsi Etninės kultūros globos taryba.

Anot jos, 1992 metais įsteigtos premijos prestižas laikui bėgant buvo sumenkintas: premiją imta teikti nebe Prezidentūroje, o Lietuvos nacionaliniame muziejuje, ją teikia nebe prezidentas, o kultūros ministras, premija teikiama nebe Vasario 16-ąją kartu su Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis, o lapkričio 23 dieną, Jono Basanavičiaus gimimo dieną, sumažėjo ir jos dydis, dabar jis siekia 62,5 proc. vienos Nacionalinės kultūros ir meno premijos.

Šiuo metu premijos dydis sieka 500 bazinių socialinių išmokų arba 65 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių