Jaunimo teatras žada rinkti geriausią žiūrovų recenziją

Valstybinis jaunimo teatras šį sezoną žada daugiau dėmesio skirti jaunimui rašomai dramaturgijai, pristatyti kelis jaunų režisierių darbus ir skelbti žiūrovų recenzijos konkursą.

Rudenį teatras numato tris premjeras. Pirmąją spalio viduryje pristatys teatro vadovas Algirdas Latėnas, režisuojantis Tarmių metams skirtą naują spektaklį pagal Žemaitės kūrinį "Trys mylimos", jau ne kartą statytą Lietuvos teatruose.

"Paskelbus 2013 metus Tarmių metais, Jaunimo teatras į tai atsižvelgia, ir padėjome nuo lietuvių klasikos", - BNS sakė teatro  literatūrinės dalies vedėja Gintė Pranckūnaitė.

Antroji premjera - režisieriaus Agniaus Jankevičiaus spektaklis "Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų" pagal jauną lenkų dramaturgą Pawelą Demirskį (Pavelą Demiurskį).

Jaunimo teatras šį pagal realius žiniasklaidoje aprašytus įvykius parašytą kūrinį pristato kaip politinio teatro apraiškas.

Daugiau dėmesio teatras šiemet žada skirti jaunimui, jam rašomai dramaturgijai.

Jaunimo teatre pirmą kartą savo spektaklius rodys du jauni režisieriai. Scenoje debiutuos Londone studijas baigusi Saulė Norkutė, jos spektaklis "Regimo pasaulio riba" apie lyčių stereotipus bus trečioji rudens premjera.

Po Naujųjų iš Klaipėdos atvyks uostamiesčio dramos teatre režisuojantis Darius Rabašauskas.

"Pirmą kartą pristatome naują režisierę Saulę Norkutę. Ji statys pjesę, kurią rašys kartu su aktorėmis. Ji debiutuos pas mus mažojoje scenoje. O kitais metais - Darius Rabašauskas, irgi režisierius iš  Klaipėdos dramos teatro. Jis nėra debiutantas, bet jis yra visiškai naujas vardas Jaunimo teatre. Jis statys amerikiečių dramaturgo Carlos Murillo (Karloso Murilo) pjesę "Juodas žaidimas". Pjesė orientuota į jaunimą, šnekės jaunimui aktualiomis temomis", - BNS pasakojo G.Pranckūnaitė.

Rudenį bus skelbiamas konkursas mokykloms, kurios norėtų dalyvauti dramaturgijos festivalyje. Mokyklų dramos būreliai bus kviečiami ruošti pristatymus iš šiemet 80-metį švenčiančios rašytojos Violetos Palčinskaitės pjesių.

"Tai mūsų šių metų platesnė misija, kurios nebuvo nei praėjusiais, nei užpraėjusiais metais. Savotiškas Jaunimo teatro vardo pateisinimas", - BNS sakė teatro literatūrinės dalies vedėja.

Dar viena naujovė - daug žiūrovų laiškų su išsamiais atsiliepimais apie spektaklius sulaukiantis teatras ketina skelbti recenzijos konkursą.

"Kilo idėja skelbti recenzijos konkursą, kuriame dalyvautų visi norintieji - mūsų žiūrovai, kurie rašytų iš premjerų, iš bet kokio spektaklio recenzijas. Jas atrinksime, paskui publikuosime ir, aišku, paskelbsime nugalėtojus, kurie turės galimybę nemokamai apsilankyti mūsų spektakliuose kitais metais. Tai bus paskatinimas patiems žiūrovams daugiau analizuoti, žiūrėti į teatrą ne tik kaip į pramogą, o kaip į rimtą kultūrinį procesą, kurio dalyviais jie patys yra", - sakė G.Pranckūnaitė.

Valstybinis jaunimo teatras  įsteigtas 1965 metų sausio 29 dieną Lietuvos kultūros ministerijos įsakymu. Iš pradžių jis vadintas Jaunojo žiūrovo teatru, o valstybinio jaunimo teatro vardą įgijo 1965 metų gruodžio 17 dieną. Pirmoji premjera - W.Shakespeareo (V.Šekspyro) "Romeo ir Džuljeta" (rež. Aurelija Ragauskaitė) - įvyko 1966 metų gegužės 27 dieną - tai oficialus Valstybinio jaunimo teatro gimtadienis.


Šiame straipsnyje: Jaunimo teatrasteatraskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių