J. Miltinio dramos teatro jubiliejaus proga – aktorių portretų albumas

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras pasitinka 75 metų jubiliejų. Neabejingi šiam kultūros židiniui panevėžiečiai nusprendė išleisti fotografijų albumą ir padovanoti miestui mylimų aktorių portretus. J. Miltinio, Vaclovo Blėdžio, Algimanto Masiulio, Eugenijos Šulgaitės ir kitų aktorių veidus įamžino garsus šalies fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius.

„To dar nebuvo“, – sako A. Aleksandravičius, kalbėdamas apie tai, jog albumą reikia išleisti per tris savaites. Bet užduotis, pasak jo, įveikiama. Pasinėręs į kūrybą, fotomenininkas gali dirbti dieną ir naktį. Iš daugybės negatyvų, sukauptų per dvidešimt ketverius metus, atrinkęs dar nematytus aktorių portretus, A. Aleksandravičius šlifuoja juos iki smulkmenų.

„Galėjau dar vieną kitą daiktą su teptuku paretušuoti, bet manau, kad nuotaika yra“, – sako menininkas, žvelgdamas į vieną ką tik anapilin iškeliavusio Romualdo Urvinio spektaklio „Mirties šokis“ primadonos Dalios Melėnaitės portretų.

Fotografavęs įvairių profesijų žmones, A. Aleksandravičius sako, kad, norėdamas prasiskverbti iki aktoriaus sielos gelmių ir atverti tikrąjį žmogaus, o ne jo suvaidintų herojų veidus, jis turėjo nertis iš kailio.

„Pats meniškiausias, pats įdomiausias buvo Vaclovas Blėdis. Bendrauji, fotografuoji, kalbi, atrodo, kad jis – ne šios vietos žmogus. Su savo kalbom, emocijom, su tuo gyvumu, tikrumu. Į vieną lentyną [kartu su juo – LRT.lt] dėčiau Algimantą Masiulį ir Stasį Petronaitį – su savo intelektu, giluminiu, filosofiniu mąstymu“, – pasakoja fotoalbumo autorius.

A. Aleksandravičiui taip pat atmintin įstrigo momentas, kai jis pirmą kartą atėjo į namus pas patį J. Miltinį, o vėliau fotografavo jį miesto parke.

Albumas „Neužmirštami veidai“ bus išleistas privačios dailės galerijos lėšomis. Jame bus ne tik legendinių aktorių portretai, bet ir informacija apie jų teatre bei kine sukurtus vaidmenis.

„Nėra išleisto nė vieno leidinio, nėra paminėti teatralai, kurie dirbo, kūrė tuo laiku, buvo žymūs, garsino tiek teatrą, tiek Panevėžį. Visą laiką sukosi mintys, kad reikia tą padaryti, reikia tą kažkaip paminėti“, – prisipažino A. Aleksandravičius.

Neabejingas Panevėžio teatrui ir fotomenininkas Andrius Repšys, kuris užleido fotoalbumo autoriui savo studiją.

„Tai verčia tobulėti, nes tokiems žmonėms, kaip Algimantas, nebus beveik gerai. Jam reikia, kad būtų tikrai gerai. Ir tada tu stengiesi“, – apie A. Aleksandravičiaus kruopštumą kalbėjo A. Repšys.

A. Aleksandravičiaus fotoalbumo ir parodos „Neužmirštami veidai“ pristatymas J. Miltinio dramos teatre planuojamas kovo 16 dieną.

Daugiau video reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rta

Rta portretas
Neteisus labai įdomus fotografas Aleksadravičius ir žurnalistė: esu išleidusi stambų leidinį apie Panevėžio teatro kūrimo pradžią , dokumentuotą ( ne fanazuotą) J. Miltinio veiklą, aktorius, skirtą anksti Anapilin išėjusiam talentingam menininkui – aktoriui, režisieriui, dailininkui Jonui Aleknai (1917–1964). Rita Aleknaitė-Bieliauskienė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių