J. Miltinio dramos teatras švenčia jubiliejų ir žada premjerų

Prieš septyniasdešimt penkerius metus – būtent kovo 15-ąją – Panevėžyje oficialiai atidarytas teatras ir parodyta pirmoji premjera – maestro Juozo Miltinio režisuotas spektaklis – Nikolajaus Pogodino „Sidabrinis slėnis“. Šiandien teatras jubiliejų pasitinka nauju projektu „Panevėžys vienija, ir taškas“.

J. Miltinis su grupele aktorių, atvykęs į Panevėžį, pradėjo teatro kelią į triumfą. Laviruodamas tarp sovietinės bei pasaulinio lygio dramaturgijos ir statydamas spektaklius pagal Williamą Shakespeare`ą, Friedrichą Durrenmattą, Augustą Strindberga išgarsino ne tik teatrą, bet ir aktorius – Bronių Babkauską, Donatą Banionį, Eugeniją Šulgaitę, Algimantą Masiulį ir kitus. Daugelio jų jau nebėra.

1965-aisiais atėjęs į teatrą aktorius Algirdas Paulavičius čia vaidino penkiasdešimt metų, sukūrė daugybę vaidmenų.

„Man teko didelė laimė ir garbė dirbti su pirmaisiais  J. Miltinio mokiniais, būti partneriu, jie mano mokytojai, tokie žmonės, kaip B. Babkauskas, A. Masiulis, D. Banionis,  E. Šulgaitė, iš jų visų kažką gavau, profesine ir žmogiška prasme, bet, žinoma, didžiausias autoritetas yra J. Miltinis“, – sakė aktorius A. Paulavičius.

Panevėžio teatre iki 1980-ųjų veikė J. Miltinio studija, jis ilgai neįsileido kitų aktorių. Tik išėjus J. Miltiniui į teatrą įsiliejo tuometės konservatorijos auklėtiniai – Laura Martinonytė, Laimutis Sėdžius, Rimantas Teresas, Ligita Kondrotaitė, Vytautas Kupšys ir kiti. Ėmė statyti ir kiti režisieriai – Saulius Varnas, Julius Dautartas.

„Atėjo naujas teatro vadovas – Linas Zaikauskas. Yra įdomių projektų, mes tikime teatro ateitimi, niekas čia mūsų nenurašinėja ir mes patys savęs nenurašome“, – kalbėjo režisierius J. Dautartas.

Panevėžio teatro aktorius Vytautus Kupšys teigia, kad teatras – jo namai, čia prabėgo viskas gyvenimas, tai kas buvo gražiausio ir nelaimingiausio: „Viskas yra čia, šitame pastate, kuriame aš esu nuo 23 metų.“

Per pusmetį Panevėžio teatre planuojama pastatyti šešias premjeras. Balandžio 30-ąją vyks spektaklio „Černobylio malda“ premjera, į Panevėžį žada atvykti knygos, pagal kurią parašyta pjesė, autorė, Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksejevič.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių