J. Koonso skulptūra aukcione parduota už rekordinius 91,1 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Amerikiečių menininko Jeffo Koonso (Džefo Kunso) skulptūra, vaizduojanti pripučiamą triušį, trečiadienį Niujorko „Christie's“ aukcione buvo parduota už 91,1 mln. dolerių (81,3 mln. eurų).

Ši suma yra rekordinė už tebegyvenančio menininko darbą.

Ankstesnis toks rekordas priklausė britų dailininkui Davidui Hockney (Deividui Hokniui). Jo „Menininko portretas / Baseinas su dviem figūromis“ (Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)) pernai lapkritį „Christie's“ aukcione Niujorke buvo parduotas už 90,3 mln. dolerių (80,6 mln. eurų).

Prieš tai, 2013 metais, 64-erių J. Koonso skulptūra „Šuo iš balionėlių (oranžinis)“ (Balloon Dog (Orange)) buvo parduota už 58,4 mln. dolerių (52,1 mln. eurų) ir taip pat buvo patekusi į istoriją kaip brangiausiai parduotas dar gyvo menininko darbas ir brangiausiai parduota šiuolaikinė skulptūra.

Niujorko „Christie's“ prieš dvejus metus buvo parduotas ir brangiausias pasaulyje kada nors aukcione parduotas meno kūrinys – Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) „Salvator Mundi“ („Pasaulio išganytojas“). Už jį sumokėta 450,3 mln. JAV dolerių (401,7 mln. eurų).

„Triušio“ (Rabbit) kaina buvo 80 mln. dolerių (71,4 mln. eurų), tačiau pridėjus komisinius ir mokesčius, galutinė suma už šį meno kūrinį išaugo iki 91,1 mln. dolerių.

Skulptūros pirkėjas trečiadienį pats buvo salėje, nors meno aukcionuose tai yra neįprasta, kai kalbama apie tokias kainas.

1986-aisiais J. Koonso sukurtas „Triušis“ yra vienas žinomiausių šio menininko darbų. Skulptorius garsėja meno pasauliui iššūkius metančio menininko reputacija.

J. Koonso darbų yra eksponuota visame pasaulyje, o 2008-aisiais Versalio rūmuose surengta jo paroda sukėlė prancūzų tradicionalistų pasipiktinimą: jie surengė protesto akciją reikalaudami išsiųsti menininko darbus į „Disneilendą“.

Kiek daugiau nei metro aukščio „Triušis“ priklausė 2017 metais mirusio leidėjo Samuelio Irvingo Newhouse'o Jr. (Semuelio Irvingo Njuhauzo jaunesniojo) kolekcijai.

Jo tarptautinė leidybos imperija leido tokius prestižinius ir įtakingus leidinius kaip „The New Yorker“, „Vanity Fair“ ir „Vogue“.

„Christie's“ pokario ir šiuolaikinio meno skyriaus vadovas Alexander'as Rotteris (Aleksandras Roteris) naujienų agentūrai AFP po trečiadienio aukciono sakė, kad „Triušis“ yra „svarbiausias Jeffo Koonso kūrinys“ ir „svarbiausia XX amžiaus antrosios pusės skulptūra“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ožiui (žemiau)-

ožiui (žemiau)- portretas
Kam gi drožti? tu ir taip ožys.

Anonimas

Anonimas portretas
Galiu toki padaryti už milijona kas perka?:)

Ozys&Ozesnis

Ozys&Ozesnis portretas
Klausykite, o jeigu as istrosciau pripuciama ozi, gal galetumete paimti uz puse kainos??????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių