J. K. Rowling prabangus pasakų rankraštis parduotas už 370 tūkst. svarų

  • Teksto dydis:

Hario Poterio nuotykių autorės J.K.Rowling (Dž.K.Rouling) ranka rašytas pasakų rinkinys, padovanotas jos knygų leidėjui, antradienį buvo parduotas Jungtinės Karalystės aukcione už beveik 370 tūkst. svarų (apie 440 tūkst. eurų).

Aukcionų namai Sotheby's Londone pardavė pasakų rinkinį „Bardo Bidlio poringės“ (The Tales of Beedle the Bard) už 368 750 svarų (439 700 eurų).

Šis pasakų rinkinys buvo sukurtas kartu su Hario Poterio knygų ciklu. Jose vaizduojama, kaip šios pasakos padėjo jaunajam burtininkui bei jo draugams nugalėti savo priešą valdovą Voldemortą.

Šią savaitę aukcione parduota knyga 2007 metais buvo padovanota leidėjui Barry Cunninghamui (Bariui Kaningamui), kuris parėmė pirmąją knygą apie Harį Poterį ir taip sukėlė tikrą maniją pasaulinėje literatūroje.

„Bariui – žmogui, kuris pamanė, kad pernelyg ilgas romanas apie berniuką burtininką su akiniais gali būti perkamas... AČIŪ“, – J.K.Rowling parašė ant knygos.

Šios knygos viršelis yra papuoštas pusbrangiais akmenimis ir tikro sidabro kaukole.

J.K.Rowling iš viso ranka parašė šešias pasakų rinkinio kopijas. Jas autorė išdalino žmonėms, artimiausiai susijusiems su „Hario Poterio“ ciklu, o septintoji knyga buvo skirta parduoti labdaros aukcione.

Už pastarąją kopiją 2007 metais „Sotheby's“ aukcione buvo gauta 1,95 mln. svarų (2,3 mln. eurų). Šie pinigai buvo paaukoti J.K.Rowling labdaros fondui „Lumos“.

Didžiulis susidomėjimas burtininkų pasauliu tęsiasi jau beveik du dešimtmečius – pirmoji iš septynių knygos dalių, „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) pasirodė 1997 metais.

Anksčiau šiemet aukcionų namai „Heritage Auctions“ už 394 000 dolerių (371 000 eurų) pardavę kuklią ąžuolinę 4-ame dešimtmetyje pagamintą kėdę, ant kurios sėdėdama rašytoja parašė pirmąsias dvi „Hario Poterio“ knygas.

Pati J.K. Rowling šią kėdę (kartu su dar trimis skirtingomis kėdėmis) gavo nemokamai, kai ji, tuomet dar beveik niekam nežinoma vieniša mama, gyveno valstybės skirtame būste Edinburge.


Šiame straipsnyje: Haris Poterisknygosaukcionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių