J. Ivanauskaitės premija – už romaną „Pietinia kronikas“

  • Teksto dydis:

Devintuoju Jurgos Ivanauskaitės premijos laureatu tapo rašytojas Rimantas Kmita, įvertintas už debiutinį romaną „Pietinia kronikas“.

J.Ivanauskaitės premija kasmet skiriama ne vyresniam kaip 45 metų autoriui už geriausią lietuvių literatūros kūrinį, atitinkantį formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“, išleistą per dvejus praėjusius metus.

45-erių riba pasirinkta norint susieti ją su rašytojos J.Ivanauskaitės gyvenimo ir kūrybos trukme, nurodoma Rašytojų sąjungos pranešime. Premija bus įteikta vasario 26-ąją per Vilniaus knygų mugę, premijos mecenatė – leidykla „Tyto alba“.

1977 metais Šiauliuose gimęs R.Kmita – literatūros kritikas, poetas, eseistas. 2008-aisiais apgynė daktaro disertaciją „Poezijos modernėjimas totalitarinės tvarkos rėmuose, XX a. 7–9 dešimtmečiai“. Yra išleidęs tris poezijos knygas – „Nekalto prasidėjimo“ (1999 metais), „Upės matavimas“ (2002 metais) ir „Švelniai tariant“ (2009 metais).

Šiemet J.Ivanauskaitės premijai taip pat pasiūlyti Rasa Aškinytė (romanas „Glesum“), Benediktas Januševičius (eilėraščių knyga „Žodžiai“), Kazimiera Kazijevaitė (apysaka „Septynios kartos“) ir Tomas Vaiseta (romanas „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“).

Vertinimo komisijoje dalyvavo Lietuvos rašytojų sąjungos deleguoti atstovai Jūratė Rubavičienė ir Danielius Mušinskas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto nariai Aušra Jurgutienė ir Algis Kalėda bei J.Ivanauskaitės mama Ingrida Korsakaitė.

Šią premiją anksčiau yra gavę poetai Giedrė Kazlauskaitė, Rimvydas Stankevičius, Gintaras Bleizgys, Aušra Kaziliūnaitė, rašytojos Laura Sintija Černiauskaitė, Renata Šerelytė, Kristina Sabaliauskaitė, Agnė Žagrakalytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių